Promovisani roman i zbirka pjesama Nikole Miše Mijatovića

0

U Kulturnom centru Pale sinoć je promovisan roman „Tu su oni kojih nema“ posvećen srpskom stradanju u 20. vijeku, te zbirka pjesama „Jahačica pjene suzinih talasa“, autora Nikole Miše Mijatovića, ratnog komandanta Jurišnog odreda Sarajevsko-romanijskog korpusa.


Mijatović je rekao da roman „Tu su oni kojih nema“ govori o neprilikama kroz koje su Srbi prošli u 20. vijeku, o četiri miliona srpskih žrtava i o tome da niko u svijetu nije našao za shodno da to okarakteriše najtežim genocidom nad jednim narodom, čak težim u odnosu na jermenski i jevrejski narod.

Prema njegovim riječima, ovu knjigu je posvetio ratnoj braći i sestrama, svim srpskim borcima za slobodu, istinu i pravdu, a progonjenim, lažno optuženim, grešno suđenim i nepravedno osuđenim.

Mijatović je naveo da je u romanu činjenicama i argumentima dokazao da u Srebrenici nije bilo genocida nad Muslimanima, već da je genocid u 20. vijeku izvršen nad Srbima.

On kaže da je u romanu govorio o Srbima kao najhumanijem narodu, koji želi miran suživot.

„Istovremeno nas dojučerašnje komšije ne prestaju blatiti u želji da nam navuku sramni oreol genocidnosti“, dodao je Mijatović.

Recenzent Dušan Zurovac rekao je da autor u romanu dosta uspješno pravi pripovjedački rez kroz vrijeme i prostor.

Zbirku pjesama „Jahačica pjene suzinih talasa“ Mijatović je podijelio u cjeline i posvetio ih unucima, ljubavi i rodoljubivoj poeziji.

Dva književna djela Mijatovića danas su promovisana i u Istočnom Novom Sarajevu.

Nikola Mišo Mijatović bio je ratni načelnik štaba i zamjenik komandanta Ilidžanske brigade, komandant Jurišnog odreda Sarajevsko-romanijskog korpusa. Bio je tri puta ranjen, a rat je završio u činu majora.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare