Promovisana zbirka pripovjedaka Ognjena Todorovića

0

ISTOČNO SARAJEVO – Zbirka pripovjedaka „Dok se sve ne zbude“ autora Ognjena Todorovića, koja se sastoji od 10 priča spojenih u cjelinu, promovisana je večeras u Istočnom Sarajevu.

Todorović je izjavio novinarima da je riječ o pričama koje je slušao u periodu koji je proveo u Ugljeviku.

„To su priče koje sam ja tamo slušao, prikupljao, dorađivao, prerađivao i na kraju ih spojio u jednu cjelinu sa nekom unutrašnjom logikom. Najviše sam išao na spajanje preko likova, tako što se likovi ponavljaju, njihove sudbine su prilično slične iako im se dešavaju različiti događaji“, naveo je Todorović.

On je pojasnio da je naslov knjige citat iz Biblije koji podrazumijeva da je opisan neki prostor do onog „ključnog trenutka našeg spasenja, to jest dok se sve ne zbude neće doći Hristos“.

„A ja pišem o tome što se zbiva dok on, odnosno apsolutna sreća, ne dođe“, rekao je Todorović.

Profesor književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Saša Knežević naglasio je da su pripovijetke žanr koji je malo zapostavljen, jer se mladi autori najčešće bave poezijom ili objave roman, što, prema njegovim riječima, nije baš pametno, a ni preporučljivo.

„Ovo je mudar potez Todorovića da mu prva knjiga bude zbirka pripovjedaka koje su odrastale u njemu duže vrijeme i nisu napisane iz jednog dana. Ovo je žanr komplikovan za pisanje, ali kada imate autora koji, pored nesumnjivog dara, ima i znanja iz književnosti, što je poželjno za nekoga ko se bavi pisanjem, onda dobijete veoma dobar rezultat“, ukazao je Knežević.

On je poručio da je veoma važno da književni život u Istočnom Sarajevu dobija nove mlade autore.

Ognjen Todorović rođen je u Sarajevu 1990. godine. Osnovne i master studije završio je na Katedri za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a master rad pod naslovom „Tri poetička načela poezije Novice Tadića – jurodivost, satanski realizam i molitve“ odbranio je 2016. godine.

Za master rad dobio je Brankovu nagradu „Matice srpske“. Naučne i beletrističke radove objavljivao je u časopisima „Filolog“, „Slovo“, „Oktoih“, „Bokatin Dijak“, „Nova zora“, te u Književnim novinama.

Promocija knjige „Dok se sve ne zbude“ održana je u organizaciji Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare