Promovisana zbirka posvećena smrti banjalučkih beba

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu večaras je promovisana zbirka poezije autora Rada Radovića „Poj slavuja“, koja je posvećena tragičnoj smrti 12 banjalučkih beba tokom rata zbog nedostatka kiseonika.
Autor kaže da je osnovi cilj zbirke da ne služi da bi izazvala mržnju i negativan naboj, već, naprotiv, da se tako nešto nikada ne ponovi.

Govoreći o motivima rada na ovoj temi, Radović je rekao novinarima da mu je bilo neshvatljivo da se takav zločin desi, a da UN nisu bile u mogućnosti da dostave kiseonik.

„Još strašnije je što to pada u zaborav i da se niko nije sjetio iz sfere umjetnosti i istoričara da priča o nečemu o čemu bi, da se desilo bilo gdje u EU i SAD, bilo snimljeno mnogo filmova. Mi treba o tome da pišemo, pjevamo i snimamo filmove, da u školama učimo djecu, to je dio naše sudbine i istorije, ne treba da se stidimo i to zaboravljamo“, dodao je Radović.

Zbirka nosi naziv po istoimenoj pjesmi koja govori o 12 banjalučkih beba koje su smrtno stradale 1992. godine zbog nedostatka kiseonika.

Promociji su prisustvovale majke beba, a poeziju su govorili glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare