Promovisana trilogija „Nemanjići“

0

ANDRIĆGRAD – U Andrićevom institutu danas je održana promocija trilogije „Nemanjići“ – „U ime oca“, „Dva orla“ i „U ime sina“, autora Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića.


Autor Vladimir Kecmanović rekao je da je ovo prva trilogija iz serije knjiga o Nemanjićima, koju je napisao sa Dejanom Stojiljkovićem.

„Centralni lik je Stefan Nemanja, rodonačelnik dinastije Nemanjića, knjiga prati njegov život od trenutka inicijacije kada prvi put obavlja vrlo neprijatnu vladarsku dužnost. Kraj treće knjige je kada odlučuje da se povuče iz svetovnog života i kao momak odlazi na Hilandar po svog najmlađeg sina, koji se mimo njegove volje zamonašio u Rastka, budućeg Svetog Save“, rekao je Kecmanović.

On je istakao da se u posljednje vrijeme mnogo govori o Nemanjićima, dodajući „da se jako dugo govorilo nerazumljivo“.

„Od trenutka kada smo počeli da radimo na filmu i seriji, koji nisu realizovani zbog finansijskih ograničenja, to je dalo zamajac filmadžijama i počeli su svi da rade nešto slično“, naveo je Kecmanović.

On je rekao da je dobro da se priča o Nemanjićima što više proširi, ali da su potrebna veća sredstva da bi se ostvarenje o najznačajnijoj srpskoj dinastiji snimilo na najbolji način.

Književni kritičar Želidrag Nikčević istakao je da knjige „U ime oca“, „Dva orla“ i „U ime sina“ pišu autori koji pripadaju samom vrhu srpske proze, kao i da oni inspiraciju mogu pronaći u najdubljim temeljima osnivača vjere i države.

„To pokazuje da srpska savremena književnost ima snagu i da se nalazi na visini dostojnoj naših slavnih predaka“, dodao je Nikčević.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare