Promovisana monografija o Lazaru Ristovskom

0

ISTOČNO SARAJEVO – U okviru zvaničnog programa 11. Međunarodnog filmskog festivala „Prvi kadar“ danas je u Istočnom Sarajevu promovisana monografija i prikazan dokumentarni film o glumcu i reditelju Lazaru Ristovskom.

Ristovski je posjetiocima ovog događaja ispričao anegdotu o tome da je svojevremeno u pauzi snimanja filma „Hajka“ na Zlatiboru, zajedno sa legendarnim glumcem Pavlom Vuisićem „morao“ da pleše sa 400 žena koje su u hotelu „Palisad“ slavile 8. mart.

„Morali smo, nije fer da ne budemo džentlmeni prema damama. E, tih dana smo pili i pokojni Pavle i ja, ali to je sada prošlost, mada se rado sećam te večeri…“, rekao je Ristovski, koji je nagrađen aplauzom posjetilaca u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Umjetnički direktor i selektor „Prvog kadra“ Aleksandra Mitrić Štifanić iznenadila je Ristovskog originalnim poklonom, vunenim čarapama, koje je isplela članica Kola srpskih sestara sa Pala Dragica Begović, a povod za ovu pažnju organizatora festivala je njegov budući film koji će se zvati „Čarape za kralja Petra“.

Moderatori ovog događaja bili su direktor Filmskog festivala u Nišu Srđan Savić i selektor tog festivala Dejan Dabić.

Dabić ističe da je ovo knjiga o jednom od najznačajnijih filmskih glumaca na prostorima bivše Jugoslavije, a možda i šire, koji je osvojio brojne nagrade, među kojima i nagradu „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos umjetnosti glume u domaćem filmu, kao i nagrade „Car Konstantin“ i Gran-pri niškog festivala.

Savić je naglasio da je Ristovski, iako je dobitnik nagrade za životno djelo, glumac koji će i dalje da plijeni svojim stvaralaštvom i da će kao glumac i reditelj ostvariti još veće umjetničke domete.

Autor knjige o Ristovskom je poznati novinar i publicista Vanja Bulić.

„Ristovski se sa Emirom Kusturicom stvaralački svađao, sa Goranom Markovićem uživao gradeći lik učitelja Raje, sa Srđanom Dragojevićem nalazio ono čega nema u tekstu Dušana Kovačevića, dok je sa Živojinom Pavlovićem mudro ćutao…“, rekao je Bulić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare