Promovisana knjiga “Vujanski krst patrijarha Pavla”

0

ANDRIĆGRAD – U bioskopu “Doli Bel” u Andrićgradu promovisana je knjiga “Vujanski krst patrijarha Pavla”, čiji je autor Slobodan M. Radulović.
“Ovo je knjiga o istinitim događajima iz života patrijarha Pavla, iz jednog neobičnog ugla napisana”, rekao je autor knjige na sinoćnjoj promociji.

On kaže da su četiri arhimandrita, učenika blaženopočivšeg patrijarha Pavla, odabrana da govore o patrijarhu.

“Sva četvorica arhimandrita su besjedila meni i više od četiri godine su bile potrebne da knjiga ugleda svijetlost dana. Čitav život patrijarha Pavla je obilježen Vujanskim krstom, a knjiga na početnoj strani donosi fotografiju manastira Vujan”, kaže Radulović.

On podsjeća da je patrijarh u manastiru Vujan bio kao iskušenik Gojko Stojčević, da je tamo imao tešku tuberkulozu i od ljekara osudu na smrt.

“U manastiru Vujan je proveo dvije godine i nije smio da ulazi u crkvu sa ostalima, a onda poslije dvije godine desilo se čuveno iscjeljenje”, dodao je Radulović.

On kaže da knjiga donosi 80 priča u kojima patrijarh na početku priča da se neće zamonašiti, da će biti vjeroučitelj, da će imati svoju djecu.

“U 30. godini se razbolio, a u 32. godini se zamonašio u manastiru Blagoveštenje. patrijarh Pavle je na svom stolu imao samo sliku igumana Vasilija Domanovića koji ga je zamonašio”, naglasio je Radulović.

Recezent, akademik Slavko Karavidić, kaže da je ovo jedinstvena knjiga, koja govori o životu patrijarha Pavla.

“Velika je hrabrost pisati o patrijarhu Pavlu. Božiji putevi patrijarha Pavla i Slobodana Radulovića su se 30 godina susretali i on je skupio hrabrost da još za života patrijarha počne da piše knjigu, a uz blagoslov patrijarha Irineja objavio je knjigu koja je jedinstven poduhvat njegovog intelektualnog rada”, podsjetio je Karavidić.

On je dodao da se o patrijarhu Pavlu može napisati mnogo knjiga, ali da su je ovo priča o običnom životu, o svemu onome po čemu smo mi poštovali patrijarha Pavla.

Sveštenik Sredoje Andrić kaže da je svima poznata poruka patrijarha Pavla – “Budimo ljudi”, koja je kratka, ali mnogo sadržajna poruka svima u današnje vrijeme “kada biti čovjek, nažalost, nije mnogo popularno”.

“Živimo u imperijalističkom vaspitanju, u kome bi svi da naređujemo drugima sa visine, a slabo bi ko da služi. Lik i djelo patrijarha Pavla odupirali su se takvom shvatanju. Iako veliki u hijerarhijskom smislu, trudio se da bude mali i svima sluga živeći jevanđelski”, dodao je Andrić.

On je napomenuo da je ova promocija posvećena patrijarhu Pavlu i njegovom radu, ali i svima kao “sveti obrazac u današnje vrijeme koji svjedoči i daje nadu da će se i danas i sutra živjeti čestito, ne misleći samo na sebe, nego prije svega na Hrista i na druge”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments