Promovisana knjiga „Venac od trnja za Danila Kiša“

0

ANDRIĆGRAD – U Andrićevom institutu danas je promovisana knjiga „Venac od trnja za Danila Kiša“ Milivoja Pavlovića u okviru programa Sajma knjiga koji se održava u Andrićgradu.
Pavlović je rekao Srni da je prijatno, ali, istovremeno, veoma teško pisati o svjetskom piscu srpskog jezika, porijekla i imena, čije se djelo svakodnevno premjerava i osvjetljava iz više uglova.

„Uostalom, na policama u boljim i javnim, pa i privatnim bibliotekama, više je studija o Kišu, nego knjiga koje je i sam Kiš napisao“, rekao je Pavlović.

On kaže da nema sumnje da će broj čitalaca i tumača Kišovog djela stalno rasti, kao što će se i percepcija tog opusa u međunarodnim razmjerama neprestano uvećavati kroz ugled i domete srpske kulture.

Pavlović je izrazio očekivanje da će i ova knjiga, koja u sebi sadrži elemente biografskog presjeka, književnog portreta, hrestomatije, antologije i zbornika, sliku o Kišu činiti vidljivijom i potpunijom.

„Kišu dugujemo zahvalnost za najizrazitije prodore naše književne umetnosti u svijet modernih ideja“, rekao je Pavlović.

Profesor Filozofskog fakulteta u Nišu Jovan Delić rekao je da naslov knjige „Venac od trnja“ upućuje na paradigmu, na Isusov vijenac i mučeništvo.

„Sve nas to upućuje da je Kiš bio jedan mučenik. Tu njegovu mučeničku prirodu ističu mnogi koji su pisali o njemu“, rekao je Delić.

On je dodao da je Kiš bio neumoran u borbi za najviše stilske vrijednosti srpskog jezika i kulture.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare