Promovisana knjiga „Škrinja i šapat“

0

U Kulturnom centru Pale večeras je promovisana knjiga Zdravka Miovčića „Škrinja i šapat“.
Autor je rekao da piše lirsku poeziju i da je već izdao dvije knjige poezije 2011. i 2013. godine, da je „Škrinja i šapat“ izašla u decembru 2015. godine, te da je spremna i četvrta koja čeka izdavača.

On je naveo da je izdavač lirske knjige „Škrinja i šapat“ Narodna biblioteka Pale.

Jedan od promotera knjige univerzitetski profesor Ranko Popović istakao je da u knjizi ima mnogo tog vrijednog lirskog materijala, te da se Miovčić odlikuje tim prefinjenim jezičkim osjećajem za hvatanje onih treperavih stanja duše koji običnim prolaznicima kroz život najčešće promiču.

„Poezija je tu da zabilježi takva stanja i da u jednu lijepu lirsku škrinju stavi taj šapat koji u slučaju pjesnika biva pretočen i zaokružen u lijepe lirske cjeline“, rekao je Popović.

Govoreći o autoru, Popović je istakao da je riječ o čovjeku koji je poeziju počeo da piše u Sarajevu sredinom sedamdesetih godina, u gimnazijsko doba.

„U gimnazijskim i studentskiom krugovima u Sarajevu bio je poznato ime. Knjigu nije imao, ali su se njegove pjesme prepisivale i umnožavale i govorile napamet. To je bilo vrijeme kada je poezija među studentskom omladinom značila mnogo više nego danas“, istakao je Popović.

On je dodao da je pjesnik je u međuvremenu otišao za nekim svojim poslovima, koji su različiti od pezije, te da je bio briljantni čitalac i prijatelj mnogih značajnih srpskih pjesnika, ali da nije prestao da piše poeziju.

Prema njegovim riječima, Miovčićevo ime nije pretjerano široko poznato, ali je riječ o prefinjenom liriku, nekome ko je izdanak središnjeg toka srpske poezije takozvane „stražilovske linije“. Možda među današnjim poznatim pjesnicima najsličniji je Đorđu Sladoju s tim što obojica imaju svoj lirski svijet.

O knjizi su večeras govorili i pjesnik Željko Grujić i profesor Branko Letić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare