Promovisana knjiga „Andrić pored nas“

0

VIŠEGRAD – U Srednjoj školi „Ivo Andrić“ u Višegradu održana je promocija knjige „Andrić pored nas“, čiji je autor Aleksandar Savić.
Urednik knjige Slavko Heleta rekao je Srni da autor u ovoj knjizi prenosi raznovrsna, često suprotstavljena mišljenja i stavove.

„Pažljivom čitaocu knjiga će omogućiti da uđe u suštinu Andrićevog života i njegovog neprolaznog djela, jer i njegovi najljući protivnici i kritičari polaze od nepobitne činjenice da imaju posla sa velikim književnikom i čovjekom ovjenčanim Nobelovom nagradom za književnost“, istakao je Heleta.

On je napomenuo da je Savić oživio svjedočanstva o Andrićevoj prisutnosti u gradu njegove mladosti iz kojih je očigledno da je ono prije posljednjeg rata bilo znatno šire, organizovanije i na većem kulturnom nivou.

Profesor srpskog jezika i književnosti Divna Vasić kaže da je autor godinama iščitavao i istraživao zanimljive tekstove, koji odslikavaju život i rad Andrića, a prije svega piščevu vezanost za Bosnu kao književni zavičaj, i Višegrad kao mjesto njegovog djetinjstva.

„Ovo je tematski zbornik radova poznatih stvaralaca, umjetnika i naučnika koji su svako na svoj način vidjeli i doživjeli djelo jedinog nobelovca Ive Andrića“, istakla je Vasićeva.

Ona je napomenula da su svi značajni istoričari književnosti pisali o Andriću, kao i mnogi značajni pisci i umjetnici.

„Korisno je kada Višegrađani proučavaju i pišu o Andriću i to je dobar znak da sazrijevaju generacije onih koji su svijesni veličine pisca i djela, kao i činjenice da je Andrićeva životna filozofija duboko vezana za ovaj prostor, da je on odavdje stvorio sliku o ljepoti svijeta, da je naučio poštovati velike i umne ljude i njihove zadužbine jer oni ostaju iza nas za vječnost“, naglasila je Vasićeva.

Autor knjige Aleksandar Savić rekao je da je kroz ovu knjigu želio da podstakne mlađe generacije da pišu o Andriću. „Kada bi svake godine neko pisao o Andriću, napravili bismo zbirku koja bi odslikavala sve po čemu smo mi prepoznatljivi, jer je Višegrad prepoznatljiv po mostu, a mi često zaboravljamo da moramo biti prepoznatljivi i po Andriću“, istakao je Savić.

On je dodao da je bilo još intrigantnih tekstova, ali da nije izostavio tekstove koji ponekad nisu afirmativni o Andriću.

Knjiga „Andrić pored nas“ je zajednički projekat Izdavačke kuće „Dabar“ Mitropolije dabrobosanske sa sjedištem u Dobrunskoj Rijeci i Srpskog sokolskog društva „Soko“ iz Dobruna.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare