Promovisana knjiga o značaju srpskog jezika

0

Republika Srpska mora da očuva svoj identitetski status preko identitetskih kriterijuma koji drže jedan narod na okupu, poručio je sinoć srpski lingvista Miloš Kovačević na Palama na promociji knjige „Značaj srpskog jezika i književnosti u očuvanju identiteta Republike Srpske – Slika BiH u djelima savremenih pisaca Srpske“.

Ističući da Srpsku čini srpski jezik, Kovačević je ocijenio da sve dok postoji srpski jezik i srpska književnost – nema problema za identitet Republike Srpske.

Kovačević je napomenuo da je stvaranje ove knjige dio projekta koji je odobrilo Ministarstvo nauke i tehnologije Srpske, u okviru kojeg se svake godine pravi zbornik koji će da pokaže koliko Srpska svoj identitet duguje jeziku i književnosti.

„To je posebno značajno u BiH, koja je specifična, možda i najspecifičnija u Evropi, jer jedino je na njenoj teritoriji pokušan da bude stvoren zemaljski jezik“, istakao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, današnja nastojanja muslimana, odnosno Bošnjaka, takođe su usmjerena na stvaranje zemaljskog jezika.

„Nigdje na svijetu ne postoji jezik koji se zove po zemlji. On se zove po narodu, ali Bošnjaci hoće jedinstvenu BiH na osnovu identitetskog kriterijuma koji bi bio bosanski jezik“, upozorio je Kovačević.

On je istakao da je zbog toga neprocjenjiv značaj srpskog jezika i književnosti.

„Ako to propadne, onda jednog naroda neće biti. Ako nema naroda, šta će nam republika koja će se tako zvati i koja neće imati unutar same sebe one po kojima nosi ime“, zapitao je Kovačević.

Profesor srpske književnosti na Filozofskom fakultetu na Palama Saša Knežević napomenuo je da je ovo treća godina od primjene projekta u okviru kojeg se pravi tematski zbornik.

„To pokazuje da u Srpskoj postoji jedna književna aktivnost koja, nažalost, nije na najbolji način promovisana“, rekao je Knežević na večerašnjoj promociji na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

On je upozorio da je srpski jezik višestruko ugrožen, a kao primjer je naveo Crnu Goru, gdje se većina stanovništva izjasnila da govori srpskim jezikom, ali je tamo formiran fakultet za crnogorski jezik.

„Oni imaju taj „izum“ zato što žele da se katedra sa srpskim jezikom oslabi“, rekao je Knežević.

Prema njegovim riječima, srpski jezik ugrožen je i na prostoru BiH.

„Imamo i medijsku ekspanziju srpskog jezika koji je surogat svega i svačega, gdje, nažalost, i Srbi zaboravljaju kojim jezikom govore. Problem je i kod djece, kojoj moramo uspostaviti jedno jezičko osjećanje. Akutan je i problem ćirilice, koje je sve manje, posebno u Srbiji“, rekao je Knežević.

On je upozorio da srpski jezik gubi pravi oblik. „Moramo paziti da ga ne pokvarimo do one mjere da bude neprepoznatljiv“, poručio je Knežević.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare