Nastavak sanacije za mjesec dana

0

VIŠEGRAD – Sanacija i rekonstrukcija mosta Mehmed-paše Sokolovića na rijeci Drini u Višegradu trebalo bi da bude nastavljena za mjesec dana, zaključeno je na današnjem sastanku u Višegradu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Turske razvojne agencije „TIKA“, firme „ERBU“ iz Turske, instituta za građevinarstvo iz Republike Srpske i iz Sarajeva, načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković i potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović.

Prije mjesec i po dana republički građevinski inspektor je zbog niza nepravilnosti pri izvođenju radova obustavio dalje aktivnosti na sanaciji Ćuprije na Drini.

„Nedostaci se moraju otkloniti u skladu s građevinskim normama i standardima, kao i zakonima Srpske i BiH, a oni se odnose na neadekvatan materijal u fugama između kamenih blokova i upotrebu sige iz Bugojna, umjesto iz majdana u Višegradskoj banji, kako je ranije protokolom dogovoreno“, istakla je predstavnik Zavoda za zaštitu nacionalnih spomenika Republike Srpske Milijana Okilj.

Ona je navela da je dogovorena stroža kontrola izvođača radova, da ne bi dolazilo do nesuglasica.

Okiljeva je konstatovala da ovim nedostacima nije ugrožena konstrukcija građevine iz 16. vijeka i da su ostali radovi u skladu sa projektom, pa će izvještaj Unesku o njima biti pozitivan.

„Neophodno je da građevinski materijali potiču iz mjesta odakle su uzimani kada je Ćuprija pravljena“, zaključila je Okiljeva.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković izrazio je nadu da će ovaj dogovor biti ispoštovan i radovi uskoro nastavljeni, da bi Ćuprija dobila „stari sjaj“.

„Opština će učiniti sve što joj je po projektu zadato“, dodao je Mišković.

U proteklih godinu i po dana izvođači radova su sanirali i ojačali oštećene stubove i temelje starog mosta, urađena je prilazna rampa na lijevoj obali rijeke i kamenom podlogom ojačano je korito Drine oko ćuprije.

Zamijenjeni su i oštećeni kameni blokovi, ćuprija je očišćena pod jakim mlazevima vode i skinuta je kocka sa kolovoza, koja će biti zamijenjena „turskom kaldrmom“.

Na primjedbu građevinskog inspektora, gradilište je ograđeno.

Sanaciju ćuprije sa pet miliona evra finansira Turska razvojna agencija „TIKA“ uz pomoć opštine Višegrad.

(www.palelive.com / Srna / Foto: www.058.ba)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare