Promovisana knjiga “Neviđena Srbija”

0

ZVORNIK – Knjiga “Neviđena Srbija” autora Vlade Arsića promovisna je večeras u Zvorniku i sadrži 90 nevjerovatnih priča iz srpske istorije.
Autor je rekao da je to jedna od knjiga koja je nastala spontano bez namjere da ikada bude ukoričena.

“Tragajući za arhivskom građom za neke druge romane nailazio sam na tako nevjerovatne stvari u vezi sa Srbijom i srpskom istorijom”, rekao je Arsić i dodao da bi cijela knjiga mogla da se opiše kao rubrika “vjerovali ili ne”.

On je naglasio da je riječ o 90 priča iz srpske istorije koje obuhvataju sve istorijske periode i geografske predjele.

“Mnoge od ovih priča za mene su bile iznenađenje toliko da sam sve to kasnije provjeravao da li je to moguće i na kraju se ispostavilo da jeste”, rekao je Arsić i dodao da su izvori bili narodna predanja i neke arhive koje u sebi kriju mnoge tajne za koje, nažalost, većina savremenika o tome ništa ne zna.

Ističući da je cilj ove knjige da Srbi nauče malo i o sebi i svom rodu, Arsić je rekao da mnogo više znamo o Dubaiju, Grčkoj, Španiji, a toliko toga ima u Republici Srpskoj i Srbiji da se nauči i doživi, čega mnogi nisu svjesni.

Arsić je naveo da se jedna od najnevjerovatnijih priča našla u ovoj knjizi, a to je da je jedan od poglavara katoličke crkve bio Srbin.

“Riječ je o Srbinu iz Boke Kotorske papi Sikstu Petom, koji je na čelu Katoličke crkve stupio 1585. godine”, rekao je Arsić.

Naglašavajući da se o Milanskom ediktu cara Konstatina mnogo toga zna, ali da se, nažalost, ne zna da je prvi edikt o vjerskoj toleranciji potpisan dvije godine ranije, ne u Milanu, nego na brdu Magura iznad Zaječara, ali da postoje razlozi zašto to crkva uporno krije.

Knjiga “Neviđena Srbija”, čiji je izdavač “Laguna”, promovisana je u okviru kulturne manifestacije “Dani Marka Markovića”, koju je večeras otvorila direktor Narodne biblioteke i muzejske zbirke Zvornik Nega Stjepanović.

Podsjetivši da je Marko Marković napisao nekoliko knjiga, između ostalih “Kriva Drina”, Stjepanovićeva je istakla da je ovaj Zvorničanin između dva, a i nakon Drugog svjetskog rata, bio uvaženi kulturni radnik, upravnik Narodnog pozorišta u Sarajevu, direktor sarajevske izdavačke kuće “Svjetlost”, dok je jedno vrijeme bio i predsjednik Udruženja književnika tadašnje BiH.

U okviru manifestacije “Dani Marka Markovića”, sutra će biti održana tribina pod nazivom “Šta Zvornik duguje Marku Markoviću” na kojoj će govoriti profesor Stanislav Tomić, dok će u petak, 8. februara, profesor Milo Lompar iz Beograda održati predavanje o temi “Srpski kulturni obrazac nekad i danas”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments