Promovisana knjiga „Dosanjano nebo“ LJutomira Rundića

0

SOKOLAC – U Narodnoj biblioteci na Sokocu promovisana je knjiga LJutomira Rundića iz Loznice pod nazivom „Dosanjano nebo“ – zbirka istinitih priča iz letačkog i vojničkog života letača – navigatora.

On je sinoć rekao novinarima da je u svoje dvije knjige pod naslovom „Dosanjano nebo“ otrgao od zaborava drugove pilote i druge letače, heroje koji su branili srpsko nebo i granicu, posebno tokom NATO agresije na Srbiju 1999. godine.

Rundić, koji je godinama letio na transportnom avionu „Antonov-26“ i proživio mnogo dirljivih susreta i nezaboravnih letačkih podviga, navodi da je glavni razlog za nastanak ove knjige želja da otrgne od zaborava ove događaje i preneseni ih mlađim naraštajima.

On kaže da su kroz njegovih 108 priča, koliko sadrže njegove dvije knjige proze, sačuvani događaji i imena 1.008 ljudi.

Rundić ističe da nije želio da preda zaboravu ljude i događaje iz vremena u kojem je dosanjao nebo dječaka iz sokolačkog sela Vrapci, te je počeo da bilježi priče u prvom licu i one koje je čuo od neposrednih aktera zanimljivih događaja.

On dodaje da se nakon pet zbirki pjesma okušao u prozi, pokušavajući da sačuva od zaborava ljude i događaje koji su u njegovom životu ostavili velikog traga.

„Dešavalo se da susrećem ljude sa kojima sam delio dobro i zlo, uspevajući da ih projektujem u neku zajedničku priču koju smo proživeli, i to je bio prvi impuls da krenem da to beležim“, rekao je Rundić.

Iako sada živi u Loznici, gdje je osnivač i predsjednik Kluba pisaca „Vukovo pero“ Rundić se nije odrekao rodnog kraja, pa je u književnom svijetu poznat pod nadimkom Romanijski. Član je Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Kosova i Metohije.

Do sada je objavio zbirke pjesama „Ne znam šta mi beše“ /1984/, „Laku noć, moja damo“ /1984/, „Laku noć, moja damo“ izmijenjeno i dopunjeno izdanje /2012/, „Na ognjištu duše/ /2014/ i „U plamenu srca“ /2015/, te zbirke kratkih priča „Dosanjano nebo“ /2018/ i „Dosanjano nebo – knjiga druga“ /2019/.

Član Kluba pisaca „Vukovo pero“ Bojana Stevanović iz Niša, predstavljajući publici na Sokocu Rundićevo „Dosanjano nebo“, rekla je da su ove istinite priče svojevrstan prilog istoriji srpske vojske iz ranije zajedničke države i iz ratnog perioda, te da su posebno dirljive priče iz vremena NATO agresije na Srbiju.

Ona je podsjetila da je Rundić dobitnik više nagrada i priznanja, među kojima i „Zlatne medalje“ za najbolju knjigu poezije – Udruženja srpskih književnika Slovenije 2017, Specijalne nagrade manastira Bešenova 2017, „Zlatne povelje“ pobednika 27. Međunarodnog festivala poezije „Panonski galeb“ u Subotici 2016, Pobednik „Pesme godine“ na „Poetskoj pozornici“ u Ćupriji 2015, te „Zlatne povelje“ na konkursu „Prljača“ Srpskog književnog kluba „Vihor“ Derventa 2015.

Pukovnik avijacije Zlatomir Grujić, recenzent „Dosanjanog neba“, naveo je da ovakva djela nedostaju u stvaralačkom opusu vazduhoplovne tematike.

„Rundić svojim pričama pruža mogućnost kolegama, koji su u vazduhoplovstvu proveli vek, da se podsete na uzbudljive, neponovljive i lepe dane, a onima koji nemaju iskustva u ovoj oblasti da dobiju predstavu o životu avijatičara i da veoma uverljivo osete njihov stvarni život“, navodi Grujić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare