Promovisana knjiga „Čičina priča ili stradanje srpsko“

0
Promovisana knjiga

ČAJNIČE – U Čajniču je održana promocija knjige „Čičina priča ili stradanje srpsko“, autora Predraga Ostojića, koja je napisana u prvom licu, u formi ispovijesti srpskog seljaka, ravnogorskog veterana iz Drugog svjetskog rata koji se prisjeća najvažnijih događaja, a upotpunjuje ih citiranjem relevantnih istorijskih izvora.

Ostojić je rekao da je ova knjiga, koja je sinoć promovisana u Čajniču, nešto novo, što daje cjelokupan prikaz ratnih operacija na ovim prostorima, koje nisu bile male i beznačajne.

„U knjizi je predstavljene epska saga sa lirskim valerima i dramskim dijalozima o idealima, borbi, heroizmu, patriotizmu, odanosti, stradanju, patnji, obmanama, izdajama, životu i smrti. Knjiga je značajna jer bez poznavanja prošlosti nema ni budućnosti. Ovo djelo govori o višku istorije koji dovodi do manjka srpskih glava“, istakao je Ostojić.

Prema njegovim riječima, u knjizi se prelivaju dva osnovna toka – prvi koji kao bujica nosi glavnog junaka, a drugi se pretvara u potop u kojem se dave ili plivaju države, narodi i vojske.

Ostojić je naglasio da se pronalaženjem i publikovanjem ovih podataka, izdavanjem ovakve knjige, odužuje ne samo prošlosti, već se potomcima daje putokaz kako da krenu dalje.

„Poznato je da je istorija učiteljica života, gdje sadržaj `Čičine priče` uvjerava da može da bude i mučiteljica“, kaže Ostojić, koji je za ovaj roman 2008. godine dobio prestižnu nagradu „Dragiša Kašiković“, koja se dodjeljuje za izuzetne domete u umjetničkoj i naučnoj oblasti, kao i širenju granica slobode stvaralaštva.

Ostojić je dodao da je ovo sedmo izdanje knjige, koja je predstavljena i na Sajmu u Beogradu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare