Promovisana kampanja o zaustavljanju prosjačenja

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu danas je predstavljena kampanja „Zaustavimo prosjačenje – suzbijanje diskriminacije nacionalnih manjina i grubog kršenja prava djece“ kojom se nastoje razbiti predrasude o Romima i zaustaviti diskriminacija pripradnika romskog naroda.

U okviru kampanje, policijski službenici su građanima Istočnog Sarajeva dijelili letke Udruženja „Mreža žena MUP-a Republike Srpske – Mreža policajki jugoistočne Evrope“.

Predstavnik ovog udruženja Dijana Ivanović Simeunović navela je da se kampanja sprovodi u okviru projekta „Dijalog za budućnost“ koji realizuju UNDP, Unesko i Unicef, u saradnji sa Predsjedništvom BiH.

Ona je ukazala na to da se za prosjačenje mogu prekršajnim nalogom sankcionisati punoljetna lica, dok je mnogo veći problem izrabljivanje maloljetnika.

„Sve češće imamo slučajeve izrabljivanja djece za prosjačenje. U prevenciju ove pojave često su uključene i druge službe, prvenstveno centri za socijalni rad. Po pitanju prosjačenja maloljetnika policija može vrlo malo da uradi“, rekla je Simeunovićeva.

Zakonom o javnom redu i miru Republike Srpske prosjačenje spada u grupu prekršaja protiv interesa maloljetnika i drugih kategorija.

Prema odredbama ovog zakona, onaj ko prosjači ili navodi druge na prosjačenje biće kažnjen novčanom kaznom od 200 KM do 800 KM, dok su za navođenje na prosjačenje maloljetnika ili duševno bolesnog lica predviđene novčane kazne od 400 KM do 1.200 KM ili kazna zatvora do 40 dana.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare