Промовисана фотомонографија „Андрић и Вишеград“

0
ВИШЕГРАД, 7. ЈУНА /СРНА/ - У Културном центру "Иво Андрић" вечерас је отворена културна манифестација "Вишеградска стаза" посвећена имену и дјелу нобеловца Ива Андрића.

ВИШЕГРАД – У Андрићевом институту у Андрићграду одржана је промоција фотомонографије „Андрић и Вишеград“, коју су приредиле Дивна Васић и Јована Боровчанин Ђуревић.

Васићева је рекла је да су приређивачи фотомонографије „Андрић и Вишеград“ објединили у цјеловит текст све податке и чињенице из Андрићевог д‌јетињства и ране младости, као и доласке, посјете и везе писца са књижевним завичајем и све то поткријепиле богатим документарним материјалом, бројним фотографијама, успоменама и сјећањима.

„Вишеград, његова историја и њени ликови имају једно од средишњих мјеста у панорами Андрићевог д‌јела и свијета. Вишеград није само извор његових доживљаја свијета и успомена, мјесто гд‌је је упознао и личности које ће представљати инспирацију за његова прозна д‌јела, већ и мјесто гд‌је је написао своје прве значајне приповијетке“, истакла је Васићева.

Она је нагласила да веза Андрића и Вишеграда никада није прекидана и да је ма гд‌је живио долазио у Вишеград који је сматрао својим градом.

„Ова фотомонографија која прати живот, стазе и везе писца са градомом његовог д‌јетињства, уједно је и слика културних али и историјских дешавања у Вишеграду у временском распону дужем од једног вијека“, рекла је Васићева.

Боровчанин Ђуревић је рекла да су у књизи обрађени сви периоди Андрићевог живота од д‌јетињства и школовања, посјета, а посебан дио књиге односи се на бригу писца о завичају.

„Веза Андрића и Вишеграда никада није прекидана, а о томе говори и чињеница да је након пишчеве смрти установљена Културна манифестација `Вишеградска стаза`, која је обрађена у књизи и која прати све садржаје Стазе и активности које су се дешавале у периоду од установљена манифестације, до данас.

Прења њеним еријечима, посебан дио у књизи односи се на изградњу Андрићграда чији је творац режисер Емир Кустурица, који се деценијама касније на најбољи начин одужио великану писане ријечи.

„Андрић нас је својим стваралаштвом задужио, а на нама је да му тај дуг враћамо сјећањем како би указали на трајну и непролазну вриједност његовог д‌јела“, истиче Ђуровићева.

Историчар књижевности Жанета Ђукић Перишић рекла је да су ауторке књиге поставиле јасан циљ, а то је уочити све тачке које везују Андрића за његов град и показати сликовито и документовано колико је Вишеград било важно одредиште не само Андрићевог живота, него и Андрићевог стваралаштва.

„Оне су пажљиво пратећи знакове поред пута исписале лук Андрићевог живота, стављајући логично акценат на Вишеград и у књизи видимо Андрића као дечака каквог га се сећају његови другари из школске клупе, затим видимо успешног писца и дипломату који долази да види своју родбину и пријатеље и прослављеног аутора, који долази у Вишеград, не заборављајући своје корене“, истакла је Перишићева.

Она је нагласила да су у књигу уврштени текстови који говоре о касаби, њеним становницима и јунацима, да су добро уклопљени и најрјечитије говоре о суштинској повезаности писца и његових корена.

Издавач фотомонографије „Андрић и Вишеград“ је општина Вишеград, а суиздавач Чигоја штампа из Београда. Књигу је на енглски језик превео уредник и преводилац Срне Јовица Пејчић.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare