Promovisana djela Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva

0

VIŠEGRAD – Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske predstavio je na Sajmu knjiga u Andrigradu zbirku poezije „Noćni razgovori“ Danijele Mrde i univerzitetski udžbenik „Regionalna geografija BiH“ Gorana Mutabdžije.

Portparol Zavoda Dejan Kerleta rekao je da su ova djela nešto najbolje što je ovaj zavod izdao u protekloj godini.

„Osim učešća i svog štanda na Sajmu knjiga u Andrićgradu, promovisali smo potpuno različite knjige na veoma raznovrstan način“, istakao je Kerleta.

On je naglasio da je Mrda svojim pjesničkim prvencem dokazala da je pravi poznavalac književnosti i poezije, a za Mutabdžijin udžbenik kaže da na potpuno drugačiji način predstavlja i otkriva probleme i predlaže njihova rješenja u određenoj oblasti.

Govoreći o drugim autorima, Kerleta je istakao da je roman Dragana Tepavčevića „Zna li ko engleski“, koji će sutra biti promovisan u Andrićevom institutu, dobio nagradu „Zlatna sova“ i da je riječ o hercegovačkoj priči koja govori o potrazi za jednim izgubljenim pretkom.

Kerleta je dodao da Zavod priprema i udžbenike za novu školsku godinu i projekte u vezi sa nastavnim procesom Republike Srpske, a štampaju se i novi romani.

Autor zbirke poezije „Noćni razgovori“ Danijela Mrda istakla je da je ova knjiga njen prvenac i da joj je pripala ogromna čast da je promoviše u Andrićgradu pred studentima i ljubiteljima poezije i književnosti.

„Moja zbirka poezije u sebi sadrži jedan rodoljubivi i ljubavni opus, to je dio mog bića i nešto što se dugo u noćnim časovima iskralo iz moje duše, a to je bio i način da, kao neko ko se bavi teorijom književnosti i pisanom riječju, predstavim javnosti u drugačijem svjetlu kroz poeziju i rimu“, navela je Mrda.

Ona je naglasila važnost njegovanja poezije i proze. „Pretrpani smo informacijama i skraćenim vijestima, a i mladi ljudi su se udaljili od ljepote koju sama rima i strofa mogu da donesu u književnosti“, rekla je Mrda.

Mutabdžija je rekao je njegov udžbenik baziran na principu interakcije životne sredine, stanovništa, naselja i privrede i da iz njih proističe niz specifičnosti oblikovanih u pet regija Republike Srpske i sedam Federacije BiH.

„Tih pet regija Srpske su potkozarska, banjalučka, dobojska, bijeljinska i hercegovačka i zasnovane su na evropskim principima statistike i kohezione ili regionalne politike. S druge strane, geografi iz Federacije BiH apostrofiraju analitički pristup koji podrazumijeva regije nastale na bazi geografskih, komunikacijskih i drugih sličnosti“, naveo je Mutabdžija.

On kaže da je jedan od najvažnijih elemenata knjige istorijsko-geografski razvoj koji traje 2.000 godina na prostoru BiH, tokom kojih su se regije mijenjale ili ukrupnjavale.

„Knjiga je posebna iz razloga što je prvi put pitanje regija posmatrano na ovakav način, jer se do sada regionalna geografija proučavala u okviru regionalne geografije Jugoslavije, a zbog nacionalnih posebnosti niko nije pokušao da ponudi koncept organizovanja regija na tlu BiH, a da pri tome uvaži princip dejtonske stvarnosti koji ima svoje utemeljenje u tom normativnom principu“, rekao je Mutabdžija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare