Promovisana brošura o zaštiti kulturne baštine

0

SOKOLAC – Članovi sokolačkog Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ „Zavičaj“ promovisali su brošuru „Zaštita od zaborava kulturne baštine romanijsko-glasinačkog kraja“ u kojoj se nalaze osnovni podaci o stanovništvu, narodnoj nošnji iz ovog kraja, običajima u vezi sa proslavljanjem Božića, Vaskrsa, krsne slave i svadbarskim običajima.

Koordinator istoimenog projekta „Zaštita od zaborava kulturne baštine romanijsko-glasinačkog kraja“ Slobodan Komlenović rekao je Srni da su štampanjem ove brošure završene aktivnosti koje je KUD „Zavičaj“ provodio više od 12 mjeseci u dvije faze.

On je naveo da se na 130 stranica ove brošure nalaze i podaci o običajima pri obavljanju poljskih radova, sahrana i daća, te o tradicionalnim narodnim igrama.

Komlenović je prilikom sinoćne promocije brošure u prostorijama KUD-a zahvalio svim članovima društva i mnogobrojnim saradnicima na pripremi brošure, a posebno opštini Sokolac i sveštenstvu sokolačke crkvene opštine koji su nesebično podržali njenu pripremu i izlazak iz štampe.

On je podsjetio da je u prvom dijelu ovog projekta KUD organizovao tromjesečnu radionicu na kojoj su zainteresovana lica obučavala izradu narodne nošnje romanijskog kraja uz stručnu pomoć.

Prema njegovim riječima, u drugoj fazi programa, članovi društva „Zavičaj“ su u više navrata organizovali druženja sa stanovništvom u pet mjesnih zajednica i prikupljali podatke o narodnim običajima i tradiciji, što je poslužilo za pripremanje sinoć promovisane brošure „Zaštita od zaborava kulturne baštine romanijsko-glasinačkog kraja“.

„Cilj projekta je da se prenošenjem na mlade generacije sačuva od zaborava narodna tradicija i kulturna baština romanijsko-glasinačkog kraja i u sklopu toga obezbijedi obuka mladih žena i djevojaka za izradu narodne nošnje ovog podneblja, te da ostane pisani trag o običajima, tradiciji, kulturnom i društvenom životu naroda na našoj regiji“, naveo je Komlenović.

Predsjednik Saveza izvornog pjevanja, običaja, kulture i tradicije Republike Srpske Dragiša Radonja prisustvovao je ovoj promociji i poručio mladim naraštajima da prate običaje, čuvaju tradiciju i ne prepuste zaboravu bogatu srpsku baštinu.

Iz „Zavičaja“ su najavili da će ovo društvo biti organizator Trećeg „Sabora srpskog pjevanja na Sokocu“ na kome očekuju tridesetak pjevačkih društava iz svih krajeva Republike Srpske, Srbije i Crne Gore 29. juna u porti Hrama Svetog proroka Ilije.

Članovi ovog društva su dobitnici dvadesetak priznanja, nagrada i zahvalnica sa niza sabora izvornog pjevanja, a sinoć su slavu Sveti car Konstantin i carica Jelena, proslavili u znaku promovisanja brošure „Zaštita od zaborava kulturne baštine Romanijsko-glasinačkog kraja“ i najave Trećeg „Sabora srpskog pjevanja na Sokocu“.

Brošura „Zaštita od zaborava kulturne baštine Romanijsko-glasinačkog kraja“ štampana je realizacijom ReLOaD projekta koji finansira EU, a implementira UNDP.

KUD „Zavičaj“ postoji više od godinu dana, a čini ga šestočlana ženska i osmočlana muška grupa izvornog narodnog pjevanja i grupa mladih pjevača izvorne pjesme.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare