Promovisan trinaesti broj “Istorijskih svesaka”

0

ANDRIĆGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu danas je promovisan trinaesti broj “Istorijskih svesaka”, u kojem je glavna tema prilog “Ratni zarobljenici 1914”, u okviru kojeg je objavljeno 19 dokumenata.

Osim dokumenata koji svjedoče o sudbini zarobljenika u Rusiji, Austrougarskoj i Srbiji, posebnu pažnju privlače podaci sadržani u izvještaju o ishodu Kolubarske bitke i broju zarobljenih austrougarskih oficira i vojnika, kao i o broju zaplijenjenog oružja.

Priređivači priloga “Ratni zarobljenici 1914” su istoričari Miroslav Perišić i Aleksandar Marković.

Osim navedenih dokumenata, u ovom broju objavljena su i tri autorska priloga: “Ruski minsko-torpedni mornarički odred u Srbiji 1914-1915”, autora Branka Bogdanovića, “Pokušaji stvaranja srpskog četničkog odreda ruske carske armije u Prvom svjetskom ratu”, autora Jaroslava Višnjakova, ruskog istoričara iz Moskve, i tekst “Rađanje ideje slovenske zajednice u Rusiji” Alekseja Timofejeva.

Dva priloga u trinaestom broju “Istorijskih svesaka” posvećena su posjetama svjetski poznatih reditelja Nikite Mihalkova, Alfonsa Kuarona i Bertrana Tavernijea Andrićgradu, gdje ih je domaćin Emir Kusturica upoznao sa idejom Andrićgrada i Andrićevog instituta.

Trinaestim brojem “Istorijskih svesaka”, koji sadrži šest priloga na 48 stranica, Andrićev institut je nastavio sa objavljivanjem naučno-popularnog časopisa koji privlači izuzetnu pažnju stručne i šire javnosti.

I u ovoj godini u “Istorijskim sveskama” pretežno će biti publikovani radovi o temama iz istorije Prvog svjetskog rata, ali će povremeno biti otvarane i pojedine teme koje ne spadaju u tematski kompleks istorije Prvog svjetskog rata.

Prvi broj “Istorijskih svesaka” – prepis pisma nekadašnjeg guvernera BiH Oskara Poćoreka, napisanog 28. maja 1913. godine, iz koga je vidljivo da su 13 mjeseci prije Sarajevskog atentata i 14 mjeseci prije austrougarske objave rata Srbiji postojali planovi za početak Prvog svjetskog rata – promovisan je 5. januara prošle godine u Andrićevom institutu u Andrićgradu.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments