Promovisan roman „Poslednji argonaut“, Aleksandra Gatalice

0

ZVORNIK – U zvorničkoj Narodnoj biblioteci i muzejskoj zbirci sinoć je promovisana  knjiga „Poslednji argonaut“, autora Aleksandra Gatalice iz Beograda.

Gatalica je rekao da je ovo roman o vrijednosti pamćenja, s obzirom na to da ljudi danas malo toga pamte, sve im je dostupno na internetu pomoću jednog klika.

„Možda nije daleko dan kada ćemo, kao moj junak, zaboraviti sve, zato što ne koristimo mozak za pamćenje“, dodao je Gatalica.

On je naveo da glavni junak ovog romana na početku zaboravlja ko je, što određuje njegovu pustolovinu, te dodao da je ovo jedno od rijetkih njegovih djela koje ima srećan kraj.

Gatalica kaže da ovaj roman govori o tome da li je veće prokletstvo zapamtiti sve ili zaboraviti sve.

On je rekao da je „Poslednji argonaut“, koji je objavljen u izdanju Službenog glasnika „Glasovi“, idejni roman, za razliku od ranijeg „Veliki rat“ koji je istorijski.

Gatalica je dodao da „Veliki rat“ ima 78 karaktera, a „Poslednji argonaut“ prati sudbinu jednog čovjeka i šta mu je potrebno – prijateljstvo, porodica i na kraju da srećan umre.

Za roman „Poslednji argonaut“ Gatalica je osvojio Nagradu za savremenu književnost „Liplje“ na 23. Međunarodnom sajmu knjige u Banjaluci, kao i nagradu „Stevan Pešić“ Gradske biblioteke Novog Sada.

Gatalica je za djelo „Veliki rat“, koje je doživjelo 30 izdanja dobio je NIN-ovu i nagradu „Meša Selimović“.

Dobitnik je mnogih domaćih i stranih nagrada: „Miloš Crnjanski“ i „Đorđo la Pira“ za „Linije života“, „Ivo Andrić“ i „Umberto Saba“ za zbirku pripovjedaka „Vek“, Udruženja dramskih pisaca za dramu „Čioda sa dve glave“ i „Stevan Sremac“ za roman „Nevidljivi“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare