Promovisan roman „Generalisimus Suvorov“

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu sinoć je promovisano izdanje na srpskom jeziku romana Leontija Rakovskog „Generalisimus Suvorov“, koji govori o životu velikog ruskog vojskovođe koji je bio čest junak u ruskoj literaturi.
Izdavač romana na srpskom jeziku je Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor, a sa ruskog ga je preveo Prijedorčanin Vladimir Krčkovski koji je profesor ruskog jezika i književnosti.

On je rekao Srni da je knjigu davno dobio na poklon i da mu se mnogo dopala, te je smatrao da bi što više ljudi trebalo da zna ko je bio Aleksandar Vasiljevič Suvorov, zbog čega je odlučio da je prevede na srpski jezik, za šta mu je bilo potrebno pet godina.

„Prošlo je 200 godina i više kako je postojao ruski vojskovođa Suvorov, za koga zna svako dijete u Rusiji. Prvi utisci onih koji su pročitali knjigu su više nego odlični i to za mene predstavlja satisfakciju. Ne žalim pet godina koje sam uložio u to da ova knjiga bude objavljena“, istakao je Krčkovski.

Profesor istorije Dejan Karlica istakao je da je riječ o romansiranoj biografiji jednog od najvećih svjetskih vojskovođa, koja je napisana 1941. godine, dodavši da se na ovim prostorima malo zna o Suvorovu i njegovoj ulozi i nemjerljivom značaju u istoriji Rusije.

„Mogao bih ga uporediti jedino sa Milošem Obilićem ili Živojinom Mišićem, ličnostima iz naše istorije, koji su oličenje hrabrosti, morala, patriotizma“, rekao je Karlica Srni prije početka promocije romana.

On je napomenuo da je riječ o vojskovođi koji je, prema brižljivo zabilježenim podacima, vodio 62 bitke, a nijednu nije izgubio, te dodao da je vrlo značajan aspket Suvorovog života i ličnosti bila i veza sa srpskim narodom.

Direktor Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor Željko Šormaz istakao je da je riječ o udruženju koje je osnovano 2016. godine i bavi se proučavanjem narodnih igara, pjesama, muzike, običaja, a jedan od segmenata je i izdavačka djelatnost.

On je istakao da je roman „Generalisimus Suvorov“ objavljen prošle godine, a do sada je promovisan u Prijedoru, Banjaluci, na Sajmu knjiga u Beogradu, a večeras u Istočnom Sarajevu.

„Ideja je bila da višegodišnji rad i trud našeg člana Vladimira Krčovskog ugleda svjetlost dana i da ovako značajna knjiga o važnoj istorijskoj ličnosti bude prevedena na srpski jezik. Pokušavamo da u okviru Udruženja, u skladu sa mogućnostima, damo svoj doprinos očuvanju tradicije naroda i nacionalnih manjina, a posebeno nas vežu bliski odnosi srpskog i ruskog naroda“, istakao je Šormaz.

Aleksandar Vasiljevič Suvorov bio je ruski vojskovođa i nacionalni heroj Rusije, koji je vojnu karijeru počeo kao potporučnik, a završio kao generalisimus i trostruki feldmaršal – Ruske imperije, Austrijskog carstva i Kraljevstva Sardinije.

Herojstvo i vojno znanje Suvorova doprinijeli su ogromnom ugledu, časti i slavi ruske države.

Promocija romana je održana u internet čitaonici Matične biblioteke, a među prisutnima su bili i polaznici Škole ruskog jezika, koja radi pri Dječijem odjeljenju ove kulturne ustanove, kao i gosti sa Kosova i Metohije koji borave u posjeti Republici Srpskoj.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments