Promovisan projekat „Biram oporavak“

0

SOKOLAC – Na Sokocu je danas predstavljen projekat „Biram oporavak“ za pomoć zavisnicima od droga koji će u naredne tri godine biti realizovan u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.
Projekat, koji podrazumijeva besplatnu telefonsku liniju i veb-stranicu posredstvom kojih će biti omogućena savjetovališta zavisnicima, promovisali su predstavnici Udruženja „Proslavi oporavak“ iz Sarajeva.

Predsjednik ovog udruženja Borislav Goić rekao je Srni da je na Sokocu održan multisektorski sastanak na kome je predstavljen regionalni projekat, koji će to udruženje u naredne tri godine realizovati u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

„Osnovni cilj je da promovišemo anonimne besplatne telefonske linije 0800-28-000 posredstvom kojih naši saradnici pomažu licima kod problema sa zloupotrebom droge“, naglasio je Goić i istakao da je jedan od zadataka udruženja da pomogne licima u malim, ruralnim sredinama.

On je dodao da su istraživanja udruženja u BiH pokazala da nema velike zainteresovanosti raznih udruženja kod oporavka i integrisanja bivših zavisnika u zajednicu.

„Mi se bavimo pitanjima kako izliječiti zavisnika i kako ga integrisati u društvo, a svjesni da sami ne možemo ništa pomažemo zbližavanje svih aktera koji se posredno ili neposredno bave problematikom upotrebe droga“, naveo je Goić.

U Udruženju „Proslavi oporavak“ kažu da je zavisnost od droge problem cijele zajednice i da subjekti koji se bave ovom problematikom treba da pomognu jedni drugima u stvaranju okruženja koje vjeruje u oporavak.

U okviru dvogodišnje saradnje sa Centrom za zaštitu mentalnog zdravlja i Ustanovom za kulturu u ovom mjestu Goić ocjenjuje da Sokolac predstavlja pozitivan primjer u rješavanju ove problematike.

U okviru Centra za mentalno zdravlje na Sokocu od 2014. djeluje Centar za liječenje bolesti zavisnosti, kao jedan od četiri u Republici Srpskoj koji se bave ovom problematikom.

„Kontinuiranim radom i širenjem potreba klijenata nametnula se potreba saradnje sa drugim institucijama i nevladinim sektorom, gdje smo započeli saradnju sa udruženjem `Proslavi oporavak` koje je kod nas u okviru resocijalizacije klijenata učestvovalo u planiranju i organizovanju grupnih tertmana“, ističu u Centru za mentalno zdravlje na Sokocu.

U ovom centru kažu da se ta saradnja i dalje nastavlja u okviru projekta „Biram oporavak“ i da je današnji multisektorski sastanak sa drugim akterima promocija potrebe umrežavanja i zajedničke saradnje na rješavanju problematike integracije u društvo lica koja se oporavljaju od zavisnosti od droga.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare