Promovisan 22. broj „Istorijskih svesaka“

0

ANDRIĆGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu danas je promovisan 22. broj „Istorijskih svesaka“, koji otvara šesto i sedmo poglavlje knjige „Povlačenje Srbije“ /oktobar-decembar 1915/, koja je prvi put objavljena 1916. godine, a čiji je autor Franzuca Luj Leopold Tomson.
Tekst, koji predstavlja izuzetan istorijski izvor za poznavanje prilika u Srbiji tokom združene njemačko-bugarsko-austrougarske ofanzive 1915. godine, prevela je i priredila Aleksandra Tadić.

Novi broj „Istorijskih svesaka“ donosi i nastavak teksta iz prethodnog 21. broja – „Valjevska bolnica 1914/1915. godine“, autora Velibora Vidića, te izvještaj sa izložbe „Stradanje i humanizam – Valjevska bolnica 1914-1915“.

Izložba je u organizaciji Arhiva Srbije i Istorijskog arhiva Valjevo otvorena 30. oktobra u Valjevu, a čini je bogat dokumentarni i foto materijal o izbjeglicama, zločinima okupatora nad srpskim stanovništvom, ljekarski izvještaji, statistički pregledi i izvještaji stranih medicinskih misija.
Postavku prati katalog na srpskom i engleskom jeziku.

„Istorijske sveske“ i u ovom broju nastavljaju sa objavljivanjem teksta pod nazivom „Srpsko-austrougarski odnosi 1874-1914. u izvještajima srpskog poslanstva u Beču“ /sedmi nastavak/, koji su priredili Miroslav Perišić, Svetozar Rajak i Jelica Reljić. Dokumenti su preuzeti iz Arhiva Srbije u Beogradu.

Novi broj sadrži i izvještaj sa jubilarnog 60. Sajma knjiga u Beogradu. Čast da otvori Sajam pripala je proslavljenom reditelju i piscu Emiru Kusturici koji je u prigodnoj besjedi upozorio da „nikada čovjek nije imao pristup ovolikoj gomili ispisanih stranica i nikada nije bilo manje pismenih“.

„Istorijske sveske“ bilježe i da je na 60. Sajmu knjiga po prvi put kao izlagač nastupio Andrićev institut, predstavivši više izdanja iz 2014. i 2015. godine.

Najnoviji broj „Istorijskih svesaka“ donosi i tekst o rezultatima sastanka Međunarodnog odbora Andrićevog instituta za obilježavanje 100 godina od Prvog svjetskog rata i aktivnostima Instituta planiranim za narednu godinu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare