Promocija dokumentarnog filma „Spokoj kraja“

0

ANDRIĆGRAD – U bioskopu „Doli bel“ u Andrićgradu promovisan je dokumentarni film „Spokoj kraja“, autora Milana Nikodijevića iz Vrnjačke Banje, koji govori o ustaškom zločinu nad 6.000 srpskih civila u aprilu 1942. godine u Starom Brodu kod Višegrada.

O stravičnim zločinima nad srpskom nejači koje su počinile ustaše Francetićeve crne legije, a u kojoj su prednjačili muslimani iz ovog drinskog kraja, besjedio je dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči Darko Đogo.

U nastavku je promovisana nova knjiga „Stari Brod – zaboravljeni zločin“, Izdavačke kuće „Dabar“ Mitropolije dabrobosanske i izdavačke sekcije Srpskog sokolskog društva „Soko“ iz Dobruna.

Osim višegradskog slikara Hadži Branka Nikitovića o knjizi je govorio urednik u „Dabru“ i „Sokolu“, višegradski novinar i publicista Slavko Heleta, te priređivač ove knjige Aleksandar Savić.

U Spomen-kompleksu u Starom Brodu danas će biti osvještana Spomen-kapela, svojevrsne spomenice za 6.000 zvjerski umorenih srpskih civila iz istočne Bosne.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare