Proljećni pohod na Romaniju okupio više od 250 planinara

0
Naredni vikend u znaku planinara

SOKOLAC – Na Četvrtom proljećnom pohodu na Romaniju učestvovalo je više od 250 planinara iz 25 društava iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije.

Član Upravnog odbora sokolačkog Planinarskog društva „Glasinac“ Miroslav Divčić, koje je i domaćin ovog planinarskog skupa, izrazio je zadovoljstvo što su povoljni vremenski uslovi danas omogućili da gotovo svi učesnici savladaju uspon na najviši vrh Romanije – „Veliki Lupoglav“, na nadmorskoj visini od 1.652 metara i Vidikovac „Crvene Stijene“ na nadmorskoj visini od 1.423 metra.

Prema njegovim riječima, staza prema najvišem vrhu Romanije dugačka je 18, a prema najvišem Vidikovcu četiri kilometra.

Divčić je istakao da je veoma važno što je Romanija izuzetno atraktivna ljubiteljima prirode sa druge strane Drine i što ova planina postaje planinarski brend u regiji.

Zdravko Prodanović /78/ iz beogradskog Planinarskog društva „Krug“, kako kaže, od rođenja je planinar, jer je na ovaj svijet došao na jednoj od planina na području Nevesinja u Hercegovini.

„Romanija je odlična i imao sam posebnu želju da je posjetim, jer sam završio srednju školu u Sarajevu i volim ovaj kraj“, rekao je Prodanović.

Vojin Jovanović pohodio je danas Romaniju sa dvadesetak članova Planinarskog društva „Mladost“ iz Zvornika i nanovo se oduševio njome, njenim visovima i šumovitim predjelima.

Novica Koroman iz Planinarske družine „Šošana“ sa Pala rekao je da je organizacija današnjeg pohoda bila dobra i da su svi uživali na divnoj stazi, vidikovcima i planinarskom ručku u kompleksu manastira Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji.

„Sve veći broj društava je sa nama na Romaniji, što je najbolja reklama za ovu planinu, koju zajedno sa Jahorinom treba zaštiti novim zakonskim rješenjima o osnivanju parkova prirode“, ocijenio je Koroman i dodao da je Proljećni pohod na Romaniju jedna od najboljih i najmasovnijih manifestacija koje se organizuje u široj regiji.

Cviko Todić iz Planinarsko-ekološkog društva „Visočnik“ iz Han Pijeska istakao je da imaju dobru saradnju sa planinarima „Glasinca“ i ovom prilikom najavio „Treći planinarski slet Han Pijesak“.

„`Visočnik` je organizator, a slet će biti održan 4. maja i očekujemo oko 200 učesnika“, naveo je Todić.

Predstavnici Planinarskog društva „Glasinac“ uručili su diplome-zahvalnice najstarijem učesniku na ovoj planinarskoj manifestaciji Zdravku Prodanoviću /78/ iz Beograda, te najmlađim učesnicima desetogodišnjoj Jani Popović iz Rogatice i osmogodišnjem Nenadu Mutabdžiji sa Sokoca.

Članovi Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo učestvovali su u pohodu, da bi, ukoliko bi bilo potrebno, pružili medicinsku pomoć učesnicima ove manifestacije.

Četvrti proljećni pohod na Romaniju organizovali su Planinarski savez Republike Srpske i sokolačko Planinarsko društvo „Glasinac“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments