„Projekcija“ pobrala sedam nagrada

0

VLASENICA – Na Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva, koje je proteklih sedam dana održano u Konjicu, amaterska grupa „Midl ejdžs“ /The Middle Ages/ Srednjoškolskog centra „Milorad Vlačić“ iz Vlasenice osvojila je sedam nagrada.

U ukupnom plasmanu mladi glumci vlaseničkog centra osvojili su drugu nagradu, istim priznanjem nagrađeni su za scenski nastup, treća nagrada pripala im je za kolektivno izvođenje, a četiri člana ove glumačke družine, srednjoškolci Petar Ilić, Dragana Plakalović, Violeta Tomić i Luka Lukić, nagrađeni su za glumačko umijeće.

Na Festivalu je učestvovalo 25 pozorišnih grupa iz BiH, a publici i žiriju, glumci iz Vlasenice predstavili su se prvog dana festivala sa komadom „Projekcija“.

Vođa grupe, profesor engleskog jezika, Vesna Drljić izjavila je Srni da ova amaterska grupa već pet godina učestvuje na festivalu i da je i ranije osvajala nagrade, ali da je ove godine postignut najveći uspjeh od kada grupa nastupa u Konjicu.

„Vjerujem da će nam ovaj uspjeh biti podstrek da još bolje radimo, pogotovo zbog toga što se danas cijene neke potpuno drugačije stvari. Jednostavno, očekujem da će još više učenika naše škole da se zainteresuje za pozorišnu umjetnost i da se prijave za rad u grupu“, rekla je Drljićeva.

Ona je napomenula da se iz godine u godinu povećava broj zainteresovanih učenika za pozorišnu umjetnost.

„Djeca su zaintersovana, trude se da sami predlože predstave, daju ideje kako da se naprave kostimi, čak sami pravimo kostime i maske, što, možda, govori i o uslovima u kojima pripremamo predstave“, dodala je Drljićeva.

Jedan od glumaca u predstavi, Petar Ilić objasnio je da je „Projekcijom“, bez teksta i zvuka, samo uz korištenje pokreta i maski, predstavljena scena iz svakodnevnog života ljudi koji dolaze u bioskop.

„Naslov predstave može se protumačiti kao projekcija filma na imaginarnom platnu, ali i kao projekcija likova koji se nalaze u tom bisokopu. Moja uloga je bila da glumim uličara, odnosno lika koji glumi nekakvog frajera, a u stvari je prazan“, dodao je Ilić.

U Srednjoškolskom centru u Vlasenici ističu da je uspjeh članova dramske amaterske grupe jedan u nizu koje učenici tog centra redovno postižu na regionalnim, republičkim i državnim takmičenjima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments