Projekat „Jahorina express“ zakoračio u prvu fazu realizacije

0

Projekat izgradnje savremene gondole „Jahorina express“, koja bi trebalo da poveže Pale i olimpijsku planinu, zakoračio je u prvu fazu realizacije i, ako bi planirani poslovi išli željenom dinamikom, ovaj značajan poduhvat biće okončan već do kraja 2012. godine.

Ovo je „Fokusu“ juče potvrdio Veljko Golijanin, vlasnik i direktor paljanske kompanije „Majnex“, koja je glavni investitor u ovoj velikoj razvojnoj priči, koja je već dobila i epitet projekta od istorijskog značaja za turizam Pala, sarajevskoromanijskog regiona, ali i RS u cjelini.

– Vrijednost investicije je blizu 30 miliona KM i mi smo bukvalno odmah po usvajanju plana parcelizacije i urbanističko-tehničkih uslova u opštinskom parlamentu počeli s realizacijom prve faze poduhvata. Gradimo prilazne puteva do platoa, u toku su i pripremni radovi za izgradnju polazne stanice, kao i postavljanje drenaže na parking-prostoru, koji će moći da primi više od 500 automobila i 35 autobusa, vrši se i prosijecanje trase, dok se uporedo privodi kraju i izrada cjelokupne projektne dokumentacije – govori Golijanin i procjenjuje da je već do sada urađena trećina planiranog posla, što obećava da bi gondola mogla biti u funkciji dogodine pred početak zimske sezone.

Pojašnjava da je riječ o zaista savremenoj gondoli, kakva se može vidjeti u vodećim evropskim turističkim destinacijama, čiji je predviđeni kapacitet od hiljadu i po do dvije hiljade putnika na sat, uz vožnju u luksuznim kabinama kapaciteta od osam sjedišta.

– Gondolom će se do Jahorine stizati za petnaestak minuta, s tim što treba napomenuti da je predviđena i međustanica na Ravnoj planini, što bi u budućnosti moglo doprinijeti i razvoju sasvim nove sportsko-turističke destinacije na tom lokalitetu, koji ima, tvrde to stručnjaci, sve predispozicije da postane jedan od vodećih nordijskih ski-centara u regionu i Evropi – kaže Golijanin i ističe i ekološke i ekonomske karakteristike projekta, odnosno i činjenice da će gondola u znatnoj mjeri rasteretiti planinu od velikog broja automobila, te stavljanjem u funkciju, po raznim osnovama otvoriti mogućnost za zapošljavanje nekoliko stotina novih radnika.

– Izgradnja gondole proglašena je evropskim ekološko-poslovnim projektom godine u BiH i to je ocjena koja nas dodatno učvršćuje u stavu da radimo pravu stvar – poručuje Golijanin.

Inače, po projektu je predviđeno da bude postavljeno ukupno 40 stubova, od kojih njih 17 od polazne stanice u Jahorinskom potoku do međustanice na Ravnoj planini, a preostali broj do izlazne stanice gondole u neposrednoj blizini hotela „Board“ na Jahorini.

Prekretnica u razvoju turizma

Gradilište gondole obišao je i načelnik Pala, Slobodan Savić, koji ističe da je zadovoljan viđenim i da očekuje da će realizacija ovog projekta proteći bez problema.

– Izgradnja gondole od Pala do Jahorine bila je san generacija ovdašnjih turističkih entuzijasta, a danas je to sasvim realna priča koja će predstavljati istorijsku prekretnicu u razvoju turizma na ovom području, što zbog jačanja kvaliteta ponude na Jahorini i Ravnoj planini, kao novoj destinaciji, što zbog neupitne ekološke i svake druge vrijednosti ovog projekta – ocjenjuje Savić i dodaje kako će se u ovu razvojnu priču savršeno uklopiti i projekat izgradnje biciklističke staze starom uskotračnom prugom od Sarajeva do Pala.

(www.palelive.com / Fokus)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments