Programom pripreme za školu obuhvaćeno oko 40 odsto djece

0

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je na Palama da se Program pripreme djece pred polazak u školu, za koji je Vlada Srpske obezbijedila oko 160.000 KM, provodi u 31 opštini u Srpskoj i da je njime obuhvaćeno 2.180 učenika, što je oko 40 odsto djece.


“To je program cjelokupnog vaspitno-obrazovnog rada koji se odvija tri puta sedmično u ukupnom trajanju od 180 minuta”, rekao je Mutabdžija novinarima, naglasivši da projekat traje tri mjeseca.

On je danas posjetio Dječiji centar “Bubamara” na Palama, povodom početka realizacije Programa, te naveo da se ovaj program provodi samo u javnim ustanovama.

“Nismo zadovoljni ovim procentom i želimo da povećamo učešće djece, a posebno u sredinama koje su seoske ili u kojima nema javnih ustanova-vrtića”, rekao je Mutabdžija.

On je dodao da je paralelno sa ovim programom pokrenut i projekat koji finansira UNICEF, koji se provodi u 15 opština i obuhvata oko 2.200 učenika.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević istakao je da su ovo značajni programi i da opština ima jako dobru saradnju sa Ministarstvom prosvjete i kulture Srpske i sa ministrom Mutabdžijom.

Kovačević je podsjetio da je opština osnivač obdaništa i da redovno izvršava svoje obaveze, tako da ova javna ustanova nema problema u funkcionisanju.

Vaspitačica Mira Blagojević istakla je da je ove godine u program uključeno 90 djece u tri grupe, što je, na zadovoljstvo svih, povećanje u odnosu na prošlu godinu.

“U ovaj program su uključena djeca koja ranije nisu bila obuhvaćena organizovanim vaspitno-obrazovnim programom”, istakla je ona, dodavši da obdanište svake godine organizuje pripremna odjeljenja za školu i radi po programu koji je predvidjelo Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments