Program „U kontekstu“ povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata

0

ISTOČNO SARAJEVO – Izložba „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svjetskom ratu“, nakon što je 24. juna otvorena u Palama kao dio specijalnog programa „U kontekstu“, koji organizuje Kinoteka Republike Srpske u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom povodom obilježavanja 100 godina od početka svjetskog rata, biće predstavljena sutra, 27. juna u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Izložba će biti dostupna za posjetioce od 19.00 časova, prije početka Vidovdanske akademije koja se održava povodom otkrivanja spomenika Gavrilu Principu u gradskom parku u Istočnom Novom Sarajevu. U okviru Akademije biće prikazan i dokumentarni film „Sarajevski atentat“ iz 1964. godine, u režiji Suada Mrkonjića.

Filmski dio programa biće održan u nedjelju, 29. juna. Dokumentarni filmovi „Cerska bitka“ iz 1964. Svetozara Pavlovića i „Golgota Srbije“ Stanislava Krakova iz 1940. godine biće prikazani od 18.00 časova. Program „U kontekstu“, koji je počeo 24. juna u Palama, završava se projekcijom igranog filma „Marš na Drinu“ Živorada Žike Mitrovića iz 1964. godine , koji je na programu u 20.00 časova. Ulaz za publiku je slobodan.

Izložbom „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svjetskom ratu“ obuhvaćen je materijal koji je , u najvećem dijelu, prvi put dostupan javnosti. Na oko 50 panoa predstavljeni su fotogrami iz filmova koje su od 1914. do 1918. godine snimili pioniri srpskog filma, ali i saveznički i snimatelji iz neprijateljskih zemalja, kao i faksimili različitih dokumenata i odobrenja Vrhovne komande srpske vojske za kinematografska snimanja , „sa zadatkom da se najvažniji momenti borbe, kao i ostali ratni događaji sačuvaju za istoriju i u slikama“.

Izložba je nedavno otvorena u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, a Kinoteka Republike Srpske dobila je ekskluzivno pravo da izradi kopiju za Republiku Srpsku, pa će publika u Istočnom Sarajevu imati posebnu privilegiju da ovu izložbu vidi istovremeno kada i beogradska publika. Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji Kinoteke Republike Srpske i Jugoslovenske kinoteke, ova respektabilna izložba uskoro će se naći i pred publikom širom Srpske.

Autori izložbe su Aleksandar Erdeljanović, upravnik arhiva Jugoslovenske kinoteke i viši stručni saradnik u filmskom arhivu, koji su ujedno gosti Kinoteke Republike Srpske tokom realizacije programa „U kontekstu“.

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo prosvjete u kulture Republike Srpske.

Realizaciju programa podržale su opštine Pale i Istočno Novo Sarajevo kao i kulturni centri ovih opština. Pomoć u realizaciji programa pružila je i štamparija Margo.

Za Kinoteku Republike Srpske:
Jadranka Pandurević, urednik programa

(www.palelive.com)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments