Prodaja zemljišta i izbor investitora za gradnju studentskog kompleksa

0

FOČA – Investitor iz Indije namjerava da u Foči gradi objekat za smještaj stranih studenata Medicinskog fakulteta i uz njega dom za starija lica kao nastavnu bazu studentima zdravstvene njege, a lokalni parlament danas je usvojio odluku kojom će to biti omogućeno – njemu ili nekom drugom investitoru ukoliko se javi sa povoljnijom ponudom.

Odluka o načinu i uslovima prodaje opštinskog zemljišta i izbora investitora za izgradnju objekta doma za starija lica Foča i drugih smještajnih kapaciteta usvojena je jednoglasno.

Opštinska parcela od 1.097 metara kvadratnih, koja će biti prodata licitacijom, a za koju je sudski vještak utvrdio početnu prodajnu cijenu od 156.150 KM, nalazi se u Studentskoj ulici u blizini Medicinskog fakulteta, tačnije uz lokalni put koji od Fakulteta vodi prema Jošanici.

Za objekat doma za starija lica Foča i drugih smještajnih kapaciteta pribavljeno je stručno mišljenje i urađeni su urbanističko-tehnički uslovi, dok je obaveza investitora da pribavi glavni projekat, građevinsku dozvolu i plati propisane rente i naknade, navedeno je, između ostalog, u odluci.

Načelnik opštine Milan Vukadinović pojasnio je da je investitor iz Indije, koji u Foču dovodi studente iz te zemlje na odsjek medicine na engleskom jeziku, a u budućnosti i na odsjek zdravstvene njege, izrazio spremnost i želju da gradi kapacitete za smještaj tih studenata.

Ovaj investitor namjerava da u okviru tog kompleksa napravi i nastavnu bazu u vidu doma za starija lica, a od više lokacija koje mu je opština ponudila, izrazio je želju da kupi parcelu u blizini Fakulteta.

Skupština je usvojila i izmjene i dopune odluke o prodaji opštinskog zemljišta i izboru investitora za izgradnju stambene zgrade za mlade bračne parove, jer je u međuvremenu Vlada Srpske donijela odluku da sa 800.000 maraka podrži taj projekat.

Za kupovinu stanova po cijeni povoljnijoj od tržišne za sada se prijavilo 40 mladih bračnih parova.

To će uz subvenciju Vlade, naveli su iz lokalne uprave, biti dobar motiv potencijalnim investitorima da se odluče za gradnju po cijeni od 1.350 KM za kvadrat stana, nakon dva javna poziva na koja se nisu javljali, što zbog bojazni da neće biti dovoljno zainteresovanih parova, što zbog rasta cijena građevinskog materijala.

Opština je sufinansijer gradnje i obezbijediće priključke, parterno uređenje i naknadu za rentu, podsjetili su iz izvršne vlasti.

Na sjednici su donesene i dvije odluke o prodaji gradskog građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom u ulicama Kralja Petra i Cara Dušana, kojima će biti omogućeno da investitori riješe imovinskopravne odnose i u jednom slučaju nastave gradnju poslovno-stambene zgrade, a u drugom slučaju dobiju upotrebnu dozvolu za odavno izgrađenu, a neuseljenu zgradu.

Odbornici su usvojili odluku o kupovini poslovnog objekta sa dvorištem u Jošanici za potrebe mjesne zajednice, te dvije odluke o izmjenama i dopunama regulacionog plana „Hum-Šćepan Polje“ i jednu odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna tog plana, a u svrhu nove gradnje rafting kampova.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare