Procvat Olimpijskog centra Jahorina u narednom periodu

0

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Gorana Zlatković smatra da će Olimpijski centar “Jahorina“ u narednom periodu doživjeti procvat.
„Dolazi bolje vrijeme, i kada je riječ o Olimpijskom centru `Jahorina`, ali i o nekim drugim turističkim destinacijama koje Srpska može ponuditi“, rekla je Zlatkovićeva.

Ona je da naglasila da je Ministarstvo trgovine i turizma potpuno spremno ići u susret građanima i svjesno da se mora mnogo raditi na tome da bi se privukli turisti.

„Predstavnici Ministarstva trgovine i turizma Srpske bili su veoma aktivni u proteklom periodu i učestvovali su na brojnim međunarodnim sajmovima i okruglim stolovima. U narednom periodu očekujemo i rezultate toga i bolji odziv turista“, napomenula je Zlatkovićeva tokom boravka na Jahorini.

Ona je rekla da je, prema strateškim dokumentima Ministarstva trgovine i turizma Srpske, predviđen i razvoj kongresnog turizma na Jahorini i na taj način širenje turističke ponude i van skijaške sezone.

Kada je riječ o trenutnom stanju u Olimpijskom centru “Jahorina“, Zlatkovićeva je ukazala da se za objektivno sagledavanje stvari moraju imati u vidu sva dešavanja iz prošlosti i ekonomske prilike u kojima žive i građani Srpske i građani iz zemalja u okruženju.

Ona nije željela komentarisati plan restrukturisanja Olimpijskog centra “Jahorina“ koji, između ostalog, predviđa prodaju hotelskih kapaciteta jer je riječ o radnom dokumentu koji nije usvojen na Nadzornom odboru i Skupštini akcionara.

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina“ Branko Koroman ocijenio je da ovogodišnja zimska sezona bila jako uspješna, ističući da je ostvareno 2,4 miliona KM prometa, u odnosu na 1,6 miliona KM prošle godine.

„Ovogodišnja zimska turistička sezona krenula je na vrijeme u decembru, odvijala se tokom januara i februara, a traje i sada. Nadam se da će biti nastavljena i tokom narednih 10 do 15 dana. Vrlo je moguće da Olimpijski centar u segmentu skijališta postigne rekord kada je riječ o trajanju sezone“, rekao je Koroman.

Govoreći o finansijskom poslovanju Olimpijskog centra “Jahorina“, Koroman je podsjetio da se tokom 2008. godine krenulo sa investicijama, te da su od tada zabilježene visoke stope amortizacije, zbog čega se u ranim godinama intenzivnog ulaganja sasvim opravdano bilježi gubitak.

„Kada se u jako kratkom vremenu dosta investira, onda je visoka stopa amortizacije, te je tako nerealno očekivati velike zarade kada amortizacija sa iznosa od 180.000 KM skoči na dva miliona KM. Nemoguće je u tako kratkom periodu zaraditi ta dva miliona“, rekao je Koroman.

On je naglasio da je prošla godina sa finansijskog aspekta bila pozitivna, te da je i 2012. godina dobro krenula sa prihodima na skijalištu. „Poslije tromjesečnog obračuna vidjećemo gdje su nam slabe tačke i kako da unaprijedimo poslovanje“, rekao je Koroman.

Koroman je izrazio nadu da će u sljedećoj turističkoj sezoni biti završene tri instalacije, odnosno liftovi sa garažama za korpe, te da će biti funkcionalni u punom kapacitetu.

Govoreći o planu restrukturisanja, Koroman je rekao da nakon ulaganja u visini od 41 milion KM, ostaje još da se investira u vještačko osnježavanje Ogorjelice, izgradi velika akumulacija na vrhu Jahorine, te šestosjed na Poljicama.

On je pojasnio da Olimpijski centar “Jahorina“ nema prostora da emituje akcije ili obveznice, te da se za završetak ovih investicija mora vidjeti da li postoji vlastiti finansijski potencijal.

„Strateški cilj Olimpijskog centra „Jahorina“ jeate da se hoteli prodaju na tržištu i taj novac investira u skijališta, ali takva odluka još nije zvanično donesena“, rekao je Koroman i pojasnio da je Nadzorni odbor u tehničkom mandatu i nije u mogućnosti da donosti takve krupne odluke.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare