Problem „Eko-invala“ plasman proizvoda

0

Preduzeće za zapošljavanje lica sa invaliditetom „Eko-inval“ iz Pala, koje se bavi proizvodnjom higijenskog papira od celuloze za široku potrošnju, suočava se sa problemom plasmana svojih proizvoda, zbog čega je zatražilo pomoć Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.Direktor „Eko-invala“ LJubomir Janković rekao je Srni da je juče razgovarao sa pomoćnikom ministra za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Mirom Vasić o poštovanju zakona o zapošljavanju invalidnih lica, kako bi na tržište plasirali svoje proizvode.


„Oslonac za prodaju je Zakon o zapošljavanju invalida, član 49, koji predviđa da sve institucije Srpske, javne ustanove i preduzeća čiji je većinski vlasnik ili osnivač Vlada Srpske imaju obavezu da najmanje 20 odsto ukupne proizvodnje ili usluga otkupe od preduzeća koja zapošljavaju više od 50 odsto lica sa invaliditetom“, pojasnio je Janković.

Janković je rekao da je Vasićeva izrazila čvrstu volju da pomogne „Eko-invalu“ po pitanju upošljavanja kapaciteta, budući da je ovo preduzeće jedino u grupaciji koja se bavi ovom djelatnošću, a zapošljava više od 50 odsto osoba sa invaliditetom.

On je pojasnio da se kao posljedica problema u plasmanu proizvoda javlja otežana nabavka repromaterijala i odvijanje proizvodnje.

Janković je rekao da je Vasićeva izrazila volju da se saradnja razrađuje od preduzeća do preduzeća, te obećala da će sve svoje mogućnosti uložiti da se to provede.

On je istakao da se preduzeće bavi proizvodnjom higijenskog papira od celuloze za široku potrošnju i da nema trgovačku maržu, a za sada proizvodnju organizuje prema potrebi i prilivu repromaterijala.

Preduzeće „Eko-inval“ iz Pala je osnovano u martu radi zapošljavanja osoba sa invaliditetom, u saradnji sa resornim ministarstvom, Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom u Prijedoru i Boračkom organizacijom Pale.

Ima sedam zaposlenih lica, od čega su četiri ratna vojna invalida, zaključno sa šestom grupom /70 odsto/ invalidnosti, te jedno dijete poginulog borca.

Sirovinu za proizvodnju nabavljaju iz banjalučkog „Celeksa“, ambalažu iz „Noraplasta“ Banjaluka, a dio repromaterijala iz „Natronke“ iz Maglaja, što znači da se kompletan proizvodni ciklus zatvara na području BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare