Prisjećanje na herojske dane odbrane Ilidže

0

ISTOČNA ILIDŽA – Stihovima poznate pjesme Gorana Vračara “Svjetla Sarajeva” i čitanjem imena 650 poginulih i umrlih boraca Ilidžanske brigade, večeras je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo otpočela svečana akademija upriličena povodom obilježavanja Dana odbrane Ilidže – 22. aprila i 14. maja 1992. godine.

Članovi Boračke organizacije “Ilidžanski borac” Istočna Ilidža i brojni gosti, među kojima je bio i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, još jednom su se prisjetili ratnih puteva slavne Ilidžanske brigade i pripadnika MUP-a Republike Srpske.

Predsjednik Predsjedništva organizacije “Ilidžanski borac” Goran Šehovac istakao je da je Ilidža bila bastion pravoslavlja i srpstva, a njeni stanovnici simbol odbrane svojih ognjišta.

“Ne smijemo zaboraviti ove datume, kao i 4. avgust – Dan odbrane Vojkovića, te ostale značajne datume. Na taj način ćemo pokazati da smo jaki i da nas ništa nemože pokolebati u očuvanju Republike Srpske”,poručio je Šehovac.

Nekadašnji sekretar opštine Srpska Ilidža Momčilo Ćeklić naglasio je da je teško pričati dugu i još uvijek neispričanu priču o Ilidži.

On je istakao da je Ilidža odbranjena 22. aprila, kada je poginulo 11 boraca, a da je tokom napada 14. maja, koji je bio mnogo žešći, poginulo osam i teže i lakše ranjeno oko 50 boraca.

“Poslije napada 14. maja, muslimani se više nikada nisu mogli oporaviti i tom snagom ponovo napasti srpsku teritoriju. Ilidža je pretrpjela 30-tak ofanziva sa raznih strana, te napad snaga za brzu intevenciju NATO pakta”, podsjetio je Ćeklić.

Dejtonskim sporazumom, kako je rekao, Srbima je oduzet urbani dio Sarajeva, među kojim je i Srpska Ilidža.

Boračka organizacija “Ilidžanski borac” je ovogodišnju Plaketu za doprinos odbrani Srpske Ilidže, Srpskog Sarajeva i Republike Srpske dodijelila prvom predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Momčilu Krajišniku.

“Dan nakon 22. aprila bio sam na Ilidži i vidio koliko ste bili ponosni što ste je odbranili, a današnja mladost je garancija da žrtve nisu bile uzaludne”, rekao je Krajišnik po prijemu Plakete.

On je istakao da samo velik narod čuva svoju tradiciju, ponosi se svojim precima i čuva uspomene na ljude koji su dali ono najviše za otadžbinu – svoje živote.

Posebne diplome na večerašnjoj svečanosti dodijeljene su učesnicima sportskih igara organizovanih u sklopu obilježavanja Dana odbrane Ilidže.

Svečanu akademiju uveličao je prigodan kulturni program, koji je okončan monodramom “Vuk Stefanović Karadžić”, u izvođenju glumca LJube Božovića.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments