Prirodno-matematički fakultet iz Pala žele preseliti u Vlasenicu!

0

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović izjavio je da ovaj grad i svih šest gradskih opština, zajedno sa Filozofskim fakultetom u Istočnom Sarajevu, podržava ideju da Prirodno-matematički fakultet bude izdvojen iz Filozofskog fakulteta, ali da njegovo sjedište mora ostati na Palama. Nakon sastanka nadležnih povodom izmjene Statuta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, čijim nacrtom je definisano da sjedište Prirodno-matematičkog fakulteta bude u Vlasenici, Radovanović je rekao da nema ni jedan razlog da sjedište tog fakulteta bude u Vlasenici, a ne na Palama, te apelovao da ne bude usvojen ovaj statut.

Radovanović je dodao da je informacija o sjedištu Prirodno-matematičkog fakulteta došla do Filozofsog fakulteta i grada Istočno Sarajevo prije nekoliko dana, te da se za tu incijativu nije znalo.

„Neće se birati sredstva da se ostvari cilj – da ovaj fakultet ostane u Istočnom Sarajevu“, rekao je Radovanović novinarima nakon sastanka na Palama sa predstavnicima grada Istočno Sarajevo, načelnicima šest opština u sastavu grada i rukovodstvom Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Milenko Pikula istakao je da će se sa novom zgradom Ekonomskog fakulteta dobiti potreban prostor za Prirodno-matematički fakultet, dodavši da postoje kadrovi, kao i laboratorijska oprema za fiziku u Lukavici. On je izrazio uvjerenje da će se sada Univerzitet, a još više i Ministarstvo prosvjete i kulture, potruditi da se Prirodno-matematički fakultet što prije osnuje kao samostalna jedinica.

“Očekujem izvinjenje članova komisije koja je pravila ovaj nacrt statuta“, rekao je Pikula.

Prema njegovim riječima, ranije njavljeno otvaranje fakulteta biotehničkih nauka u Vlasenici je bila greška, objasnivši da je u Vlasenici otvoreno istureno odjeljenje Šumarstva, koje je licencirano u okviru Poljoprivrednog fakulteta u Lukavici.

Načelnik opštine Pale Slobodan Savić rekao je da je iznenađen inicijativom da Prirodno-matematički fakultet bude u Vlasenici.

„On ovdje egzistira 11 godina. Osuđujemo takvu inicijativu i smatramo da smo danas pružili podršku i fakultetu i gradu Istočno Sarajevo kao opština Pale, jer smo sve svoje podredili Univerzitetu i fakuletima“, podvukao je Savić.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković nije prisustvovao današnjem sastanku.


(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare