Pripreme za izgradnju etno-sela

0

SOKOLAC – Pripreme za izgradnju etno-naselja na Ravnoj Romaniji teku predviđenom dinamikom, a sve više ljudi pokazuje interesovanje za ovaj projekat opštine Sokolac i proslavljenog režisera Emira Kusturice. Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izjavio je Srni da je Skupština opštine promijenila namjenu dosadašnjeg poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu opštine na Ravnoj Romaniji, s obje strane magistralnog puta prema Sarajevu, na čijem je dijelu predviđena izgradnja etno-naselja.


Prema njegovim riječima, na tom području je u vlasništvu opštine oko pet hektara, a za izgradnju etno-sela biće odabrana najpovoljnija lokacija od 50 do 100 dunuma.

„Slijedi izmjena planskog dokumenta, a uporedo će biti urađena izmjena regulacionog plana, odnosno izrađen novi urbanistički plan za područje gdje se namjerava graditi. Sve mora da bude urađeno u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima“, istakao je Bjelica.

On kaže da se u narednom periodu očekuje i idejno rješenje od Kusturičinih projektanata koji su nedavno bili na Ravnoj Romaniji i upoznali se sa situacijom na terenu.

Predstavnici opštine Sokolac dostavili su više prijedloga potencijalnih sadržaja etno-sela Kusturičnim timu, koji će pripremiti prvi projekat.

To etno-selo bi za početak trebalo da sadrži dvije kuće u romanijskom stilu u kojima bi bila predstavljena ponuda sa Romanije. Projekat u kojem bi trebalo da učestvuje i Vlada Japana, već je dostavljen ambasadi ove zemlje u BiH. Tu bi, zatim, trebalo da budu hotel, bioskop, razni lokali, pošta, sportski tereni…

Projekat izgradnje etno-naselja neće biti konačan, nego fleksibilan i prilagođavan interesovanju ulagača, kojih je svakim danom sve više.

Za izgradnju etno-sela zainteresovan je veliki broj pojedinaca, a među kojim i direktor Hotela „Termag“ na Jahorini Aleksandar Lazarević, te brojni drvoprerađivači sa romanijske regije.

Prilikom razgovora Bjelice i Kusturice početkom januara o izgradnji etno-naselja na Ravnoj Romaniji rečeno je da bi opština mogla da pomogne projekat sličan Drvengradu, a gradnja bi tekla u skladu sa zainteresovanošću potencijalnih investitora.

Tada je istaknuto da bi etno-naselje na Romaniji činilo trougao sa Mokrom Gorom i Andrićgradom i da bi taj projekat mogao da bude jedan od stubova opstanka stanovništva na ovom prostoru.

Dodatna povoljnost je što bi to etno-naselje bilo udaljeno po 30-ak kilometara od Sarajeva i Jahorine i na glavnom je putnom pravcu od Beograda ka Sarajevu.

„To bi bila šansa i za zapošljavanje stanovništva, te pomoglo u pokretanju i drugih turističkih potencijala ovog kraja – sportskog, vjerskog, gastro, etno i drugih oblika turizma“, smatra Bjelica koji je dodao da se uporedo radi i na brendiranju romanijskog kajmaka i meda.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare