Prioriteti – poljoprivreda, infrastruktura, privreda…

0

Kandidat za načelnika opštine koalicije „Zajedno za Pale“ Miodrag Kovačević najavljuje da će njegovi prioriteti biti – razvoj poljoprivrede, nastavak izgradnje infrastrukture i podrška privredi. Kovačević, koga podržava koalicija SDS-PDP-NDS-SNS-SRS Republike Srpske, navodi da je, uprkos globalnoj ekonomskoj krizi, opštinsko rukovodstvo uspjelo da realizuje sve planirane projekte, da zadrži finansijsku stabilnost budžeta, kao i i preduzeća koja su u njenoj nadležnosti.


U intrevjuu Srni Kovačević kaže da je Opština Pale svake godine poslovala sa suficitom, planirana sredstva su trošena namjenski, a najviše za infrastrukturu i podršku privredi.

„Važno je pomenuti rekonstrukciju ulica u centru Pala, eksproprijaciju zemljišta za nastavak izgradnje šetališta – popularne Promenade, koja vodi do sabornog hrama u izgradnji; otvorena je moderna sportska dvorana i realizovan niz infrastrukturnih i sportskih projekata u svakoj mjesnoj zajednici“, naveo je Kovačević.

On je podvukao da je, zajedno sa Vladom Republike Srpske, opština Pale uložila znatna sredstva u izgradnju, uređenje i opremanje Osnovne škole „Srbija“, a ostvarena je i konkretna podrška privredi, regresiranje kamata poljoprivrednicima, izvršena podjela plastenika, podržano otvaranje nove firme gdje je, takođe, regresirana kamata i zaposleno 12 ljudi.

On tvrdi da će njegov osnovni prioritet biti zapošljavanje, te da planira da se u razvoj poljoprivrede uloži milion maraka, odnosno po 250.000 KM godišnje. Na taj način bio bi povećan stočni fond, a na bazi privatnog i javnog partnerstva i akcionarstva namjeravaju da oforme modernu mljekaru koja će obezbijediti siguran otkup mlijeka i dati garanciju stočarima u paljanskim selima.

Milion KM trebalo bi da bude uloženo u otvaranje novih radnih mjesta, i to u saradnji sa više „zdravih“ preduzeća koja uspješno posluju na području opštine. Kovačević kaže da će insistirati na reformi administrativne službe opštine Pale, sa uvođenjem elektronskog poslovanja koji do kraja treba da otkloni mogućnosti korupcionog ponašanja opštinskih službenika, na zadovoljstvo i korist građana i privrednih subjekata.

„Očekuje nas i realizacija velikog infrastrukturnog projekta izmještanja toplane iz centra grada. U toku su pregovori sa Evropskom investiciono-razvojnom bankom radi dobijanja povoljnog kredita sa grejs periodom od tri godine i u iznosu od oko sedam miliona KM, koliko će nas koštati izmještanje toplane i proširenje njenih kapaciteta“, rekao je Kovačević.

Sredstva koja opština potražuje i očekuje od lokalnog šumskog gazidinstva biće usmjerena za izgradnju puteva ka paljanskim selima.

„Što se tiče saradnje sa Vladom Republike Srpske – to se podrazumijeva, a naši dobri odnosi vidiljivi su i na polju izgradnje sportske dvorane, škole `Srbija`, zgrade Ekonomskog fakulteta…“ – navodi Kovačević.

NJegova vizija Pala jeste – mladost i obrazovanje mladih. „Mi smo jedna od rijetkih opština koja ima pozitivan prirodni priraštaj. Pale su grad mladosti, sporta i univerzitetski centar, tako da će nam prioritet biti dalji razvoj i Jahorine, u čiju smo infrastrukturu do sada uložili milion dolara“ – zaključio je Kovačević.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare