Prioritet rekonstrukcija zgrade Bogoslovskog fakulteta

0

FOČA – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je danas da su rekonstrukcija zgrade Pravoslavnog-bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ i opremanje Studentskog doma i nastavak njegove izgradnje prioriteti u Foči, koji se rješavaju sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu.
„Raspisali smo tender za izbor izvođača radova za rekonstrukciju zgrade Bogoslovskog fakulteta za šta je potrebno 1.400.000 KM, kao i za opremanje Studentskog doma u vrijednosti od četiri miliona KM. Nadamo se da će do kraja ljeta biti izabrani ponuđači da možemo početi sa rekonstukcijom i opremanjem doma“, rekao je Mutabdžija tokom posjete Bogoslovskom i Medicinskom fakultetu u Foči.

On je dodao da bi oba prioriteta trebalo rješavati sredstvima od 20.000.000 KM kredita Vlade Austrije čije odobravanje se očekuje danas.

Mutabdžija je istakao da su njegovim dolaskom otklonjene sve sumnje da će Bogoslovski fakultet biti „preseljen“ iz Foče.

Na Pravoslavnom-bogoslovskom fakultetu očekuju da će se problem rekonstrukcije zgrade te ustanove riješiti u skladu sa obećanjima.

„Zavisi sve od izvođača radova kada bi se moglo početi sa rekonstrukcijom i kada će zgrada biti useljiva. U svakom slučaju, to je ozbiljna stvar. Mislim da će sve to ići u dobrom pravcu“, rekao je Dragan Učur, prodekan za nastavu Pravoslavnog-bogoslovskog Fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči.

Prema riječima dekana Medicinskog fakulteta u Foči Milana Kulića, na sastanku sa ministrom Mutabdžijom bilo je riječi o rješavanju gorućeg pitanja standarda 1.246 studenata koji se školuju na četiri studijska programa.

„Istakli smo da se očekuje ispunjenje obaveze nastavka opremanja Studentskog doma. Očekujemo da dobijemo i rješenje za pokretanje drugog ciklusa studija na studijskom programu `Specijalna edukacija i rehabilatacija`. Usaglasili smo da bi kroz izmjene postojećih zakonskih rješenja u saradnji sa ministarstvima prosvjete i zdravlja trebalo hitno obezbijediti uslove za rad nastavne baze za studijski program `Stomatologija`“, naglasio je Kulić.

On je dodao da je to problem na čije rješavanje se čeka godinama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare