Prikupljeno više od 340.000 KM, nastavlja se sa prikupljanjem pomoći

0

SARAJEVO – Društvo Crvenog krsta/križa BiH do sada je skupilo više od 340.000 KM za pomoć ugroženom stanovništvu Turske i Sirije na zemljotresom pogođenim područjima, te nastavlja aktivnosti na prikupljanju finansijske i potrebne materijalne pomoći, izjavio je danas u Sarajevu generalni sekretar Društva Rajko Lazić.

Prema njegovim riječima, Društvo Crvenog krsta/križa BiH je neposredno poslije razornih zemljotresa stupio+lo u kontakt sa Crvenim polumjesecom Turske i stavilo na raspolaganje resurse Crvenog krsta Republike Srpske Crvenog križa Federacije BiH /FBiH/ i Crvenog krsta Brčko distrikta.

„Odmah 6. februara otvorilio smo humanitarni telefonski broj 17 023 i humanitarni žiro-račun za prikupljanje pomoći za ugroženo stanovništvo Turske i Sirije“, dodao je Lazić i naveo da su sa današnjim danom stanovnici BiH više od 85.000 puta nazvali humanitarni broj i tako prikupili 170.000 KM, a i na humanitarni žiro-račun uplaćeno je više od 170.000 KM.

„Više od 340.000 KM skupljeno je na ovaj način“, precizirao je Lazić.

On je naveo da je Društvo crvenog krsta/križa BiH dio međunarodne federacije koja je raspisala hitni apel za prikupljanje 650 miliona švajcarskih franaka pomoći za područja zahvaćena razornim zemljotresom, od čega 200 miliona za Siriju, ostalo za Tursku.

„Pozivamo sve nivoe vlasti i nevladine organizacije da se uključe u aktivnosti Društva crvenog krsta/križa BiH“, dodao je Lazić.

Lazić, koji je i generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske, najavio je da će ove sedmice posredstvom Crvenog krsta ka Turskoj i Siriji biti upućeno prvih 20 šlepera pomoći Vlade Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika.

On je istakao da je Crveni krst Republike Srpske potpisao sporazum o saradnji sa „Poštama Srpske“, koje će staviti na raspolaganje ljudstvo i druge svoje kapacitete za opštinske i gradske organizacije za prikupljanje pomoći.

Lazić je apelovao da svi donatori dostavljaju robu sa liste zahtjeva Turske i Sirije.

„Preporuka je da se za Siriju, koja je zahvaćena ratom, prikupljaju novčana sredstva, koja će putem Međunarodnog komiteta crvenog krsta /MKCK/ biti dostavljena“, objasnio je Lazić.

Navodeći da nakon misije spasavanja počinje misija za koju mandat ima Crveni krst, Lazić je rekao da je procjena da će operacija pomoći područjima pogođenim zemljotresom trajati pet godina.

On je podsjetio da su predstavnici Crvenog krsta bili na terenu sa spasiocima iz BiH i istakao da je Crveni polumjesec Turske jedan od najvećih partnera Crvenog krsta/križa BiH, te da je pomagao uvijek kada je za to bila potreba u BiH.

Generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić naglasio je da su za područja pogođena zemljotresom trenutno najpotrebniji kontejneri i šatori, agregati, grijalice i deke, odnosno ono što je potrebno za kolektivno stanovanje.

DŽana Kapić iz Crvenog krsta FBiH rekla da je za sve spasioce koji su se vratili u BiH organizovana psihološka pomoć, koju mogu zatražiti telefonskim putem.

Ona je objasnila da će biti angažovana tri terapeuta koji će pomoć pružati grupno i individualno, onlajn ili lično, već prema potrebama i dogovoru.

Šef Delegacije Međunarodnog crvenog krsta u BiH Elmir Čamić naveo je da je ova humanitarna organizacija prisutna u više od 100 zemalja zahvaćenih ratnim dejstvima, pa i Siriji u kojoj oružani sukobi traju više od 12 godina.

On je istakao da situaciju u Siriji, uz rat, komplikuju i pandemija virusa korona, epidemija kolere, a sada i zemljotres.

„Radimo zajedno sa Sirijsko-arapskim crvenim polumjesecom prvenstveno na snabdijevanju vodom i hranom, a pokrenuli smo i aktivnosti za hitnu sanaciju 24 kolektivna centra“, dodao je Čamić, navodeći da je MKCK garancija da će pomoć doći gdje treba.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare