Prikupljeno 49 jedinica krvi

0

ISTOČNO SARAJEVO – Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije i Služba za transfuziju Bolnice „Srbija“ organizovali su danas u Istočnom Sarajevu akciju dobrovoljnog davanja krvi, na kojoj je prikupljeno 49 jedinica ove dragocjene tečnosti.

Predsjednik Udruženja Gospava Pejić izjavila je Srni da je bilo 70 prijavljenih koji su ponudili krv, a 49 je uzeto, dok su ostali vraćeni iz određenih razloga.

„Akcija je bila uspješna, a važno je istaći i da je 10 ljudi dalo krv prvi put. Bilo je nekoliko veterana, kao i onih koji su krvi dali nekoliko puta do sada, među kojima je bilo i mladih i starijih“, istakla je Pejićeva.

Pejićeva je napomenula da je Bolnica „Srbija“ počela raditi u punom kapacitetu i potrošnja je velika, pa rezerve krvi neće dugo trajati.

„Kada je riječ o nedostatku krvih grupa, negativne uvijek fale, ali pozivamo sve ljude da se odazovu našim akcijama. Mogu da se jave u Službu za transfuziju Bolnice `Srbija` ili nama u Udruženje“, rekla je Pejićeva.

Ona je napomenula da je akcija realizovana uz strogo pridržavanje mjera zbog trenutne epidemiološke situacije, te da je vršena dezinfekcija prostora, ali i davalaca, kao i da je korištena zaštitna oprema, a satnica je bila strogo ispoštovana, tako da se nisu stvarale gužve.

Pejićeva je zahvalila šefu Službe transfuzije Bolnice „Srbija“ Jeleni Stojanović Lukić za razumijevanje prilikom organizovanja svake akcije dobrovoljnog davalaštva krvi, dodajući da bi sljedeća trebalo da bude održana 15. jula na Sokocu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare