Prikupljene 52 jedinice krvi

0

SOKOLAC – Na Sokocu su danas prikupljene 52 jedinice krvi u akciji povodom Međunarodnog dana mladih.

Šef Službe transfuzije „Kasindo“ pri Bolnici „Srbija“ Jelena Stojanović Lukić rekla je Srni da će prikupljene jedinice krvi biti korištene za pacijente u Bolnici „Srbija“ i da će mnogo značiti i onima koji se liječe u drugim bolničkim ustanovama kao što je Banjaluka.

„Akcija će nam mnogo značiti u ovom ljetnom periodu, jer su rezerve svih krvnih grupa u našoj transfuziji prilično smanjene, a posebno je značajno zbog potrebe za koncentratima trombocita, a to je komponenta koja se mora pripremiti iz svježe krvi za liječenje jednog našeg pacijenta“, navela je Lukićeva i zahvalila dobrovoljnim davaocima koji su se odazvali u velikom broju.

Predsjednik Skupštine opštine Sokolac Sretko Marjanović rekao je da je lokalna skupština u saradnji sa Udruženjem dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije organizovala današnju akciju u Parohijskom domu, povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih.

„Velikim odzivom za učešće u akciji naši mladi ljudi su pokazali humanost i spremnost da pomognu široj zajednici“, naveo je Marjanović.

Predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije Gospava Pejić rekla je Srni da se za današnju akciju na Sokocu prijavilo oko 90 lica, među kojima je najveći broj mladih.

„Na ovaj dan mladi grade mir i sa Sokoca ide poruka da je borba za svaki život i te kako bitna. Skrenuli su pažnju na sebe i pokazali koliko su zreli, koliko razmišljaju o budućnosti“, istakla je Pejićeva.

Krv je danas prvi dao Radomir Gojković /40/, koji deseti put učestvuje u ovakvim akcijama, od prve kada je sa 19 godina trebalo pomoći teško povrijeđenom radniku na brenti.

Sokočanka Nataša Grujić /33/ drugi put je dala krv i pozvala mlade da učine isto, a Milica Plakalović /22/ je dragocjenu tečnost dala treći put sa željom da učestvuje u humanom gestu.

Milan Jolović /54/, koji je dragocjenu tečnost dao 16. put, danas je bio podrška mladima koji su odlučili da prvi put učestvuju u akciji.

Današnjoj akciji davanja krvi odazvalo se i nekoliko odbornika Skupštine opštine Sokolac.

Međunarodni dan mladih obilježava se u svijetu 12. avgusta s ciljem ukazivanja na značaj uloge mladih u društvu, kao i na njihove potrebe u zajednici.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare