Prikupljene 44 jedinice krvi

0

SOKOLAC – U akciji dobrovoljnog davanja krvi danas su na Sokocu prikupljene 44 jedinice krvi, rekla je šef Službe transfuzije „Kasindo“ Jelena Stojanović Lukić.

Lukićeva je istakla da je akcija organizovana u saradnji sa Udruženjem dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije za potrebe Bolnice „Srbija“ i Bolnice u Foči.

Prema njenim riječima, svake sedmice se organizuje po jedna ovakva akcija, „što govori da je situacija poprilično teška“ na području ove regije.

Lukićeva je rekla da ova služba „već izvjesno vrijeme“ snabdijeva krvlju i Transfuziju „Foča“ zbog trenutne situacije.

„Nadamo se da ćemo ovim akcijama uspjeti da obezbijedimo dovoljne količine krvi i za Sarajevsko-romanijsku regiju i za opštinu Foča“, navela je Lukićeva.

Ona je zahvalila dobrovoljnim davaocima za koje je istakla da su prepoznali „svu ovu težinu“ i sada malo češće učestvuju u akcijama nego inače, te Regionalnom Crvenom krstu i volonterima udruženja koji prate Transfuziju sve vrijeme epidemije virusa korona, ostavljajući svoje porodice.

Član Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije Mladen Mačar, koji je i predsjednik Aktiva davalaca Sokolac, istakao je da je ovo četvrta akcija u proteklih 12 mjeseci i naglasio da je svaki put odziv humanista sve veći.

On je ocijenio da je ovogodišnja situacija u kojoj se organizuju akciju specifična zbog teške epidemiološke situacije, te dodao da su preduzete sve mjere za zaštitu učesnika, čime ova akcija „dobija još više na značaju“.

Mačar je rekao da su organizaciju današnje akcije dobrovoljnog davanja krvi pomogli i volonteri iz sokolačkog Udruženja građana „Sveti Vasilije Ostroški“, te da je akcija ocijenjena kao veoma uspješna.

Tridesetšestogodišnji Bojan Đurković danas je dao krv 33. put i bio je prvi davalac u akciji organizovanoj na Sokocu.

„U mojoj porodici četiri člana su višestruki davaoci krvi, a majka Verica je za sada rekorder i nošen tom tradicijom u ovakim akcijama učestvujem od 18. godine“, rekao je Srni Đurković.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare