Prikupljene 32 doze krvi

0

SOKOLAC – Na Sokocu je danas realizovana akcija dobrovoljnog darovanja krvi u kojoj su prikupljene 32 doze dragocjene tečnosti, a učestovala su 64 davaoca, među kojima najviše punoljetnih srednjoškolca, rekla je Srni Mirna Milošević Ašonja, ljekar transfuziolog u Službi za transfuziju krvi Bolnice „Srbija“ iz Istočnog Sarajeva.

Ašonja je navela da je današnju akciju u Srednjoškolskom centru „Vasilije Ostroški“ na Sokocu organizovao Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske u saradnji sa Crvenim krstom Istočno Sarajevo.

„Divan je odziv mladih ljudi koji su uglavnom davaoci prvi put, pa je prisutno malo uzbuđenja, ali ta želja da pomognu nekome sve je nadjačala i akcija je protekla dobro. Oni su izuzetno odgovorni prema društvu i pacijentima Bolnice `Srbija`“, istakla je Ašonja.

Ona je istakla da su, osim srednjoškolaca, u ovoj akciji učestovali i višestruki davaoci krvi sa područja Sokoca.

Prema njenim riječima, prikupljena krv koristi se za pacijente Bolnice „Srbija“ u Istočnom Sarajevu, ali se razmjenjuje i sa preostalih devet službi unutar Zavoda za transfuzijsku medicinu Srpske i šalje se tamo gdje je najpotrebnija u Republici Srpskoj.

Ašonja je pozvala sve građane koji žele da daju krv da se jave u Službu za transfuziju krvi Bolnice „Srbija“ svakog radnog dana od 7.00 do 15.00 časova.

Ana Nešković /18/ prvi put je danas dala krv i smatra da je to veoma human gest od kojeg čitava zajednica može imati mnogo koristi.

„Pozivam sve mlade ljude da podrže akciju doborovoljnog darovanja krvi, jer samo tako mogu spasiti nekome život, što je najveće djelo za čovjeka“, rekla je Neškovićeva, koja je učenik sokolačkog Srednjoškolskog centra.

Među današnjim davaocima krvi našao se i penzioner Nenad Ćeranić /64/, koji je do sada krv darovao krv petnaestak puta, a samo šest je upisano u knjižicu, jer je često bio u prilici da daje krv u vanrednim situacijama.

Ćeranić je istakao da je u njegovom bivšem preduzeću, Elektrodistributivnoj Radnoj jedinici Sokolac, bilo više davalaca krvi i da su se često odazivali na pozive u sličnim akcijama, što može služiti za primjer ostalima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare