Prikazan film i slike o stradanju Srba

0

Na Palama je sinoć prikazan film i otvorena izložba slika o stradanju Srba u otadžbinskom ratu pod nazivom “Grobnice i stratišta srpskog naroda u BiH”.

Prikazivanje filma i izložbe slika o stradanju Srba organizovala je opštinska Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Pale. Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović istakao je da je cilj ove izložbe slika i prikazivanja filma da se kroz tri elementa – grobnice, stratišta i logori, objasni dio istine o stradanju srpskog naroda.

“Do sad je u Srpskoj iz 1 601 masovne i pojedinačne grobnice ekshumirano oko 4 200 nestalih boraca i civila. Mi smo izabrali da prezentujemo fotografije iz 68 masovnih grobnica sa oko 20 stratišta i iz 526 logora”, objasnio je Mitrović.

On je rekao da je u proteklom otadžbinskom ratu stradalo oko 35 000 boraca i civila, da se još 1 745 vode kao nestali i da u RS ima više od 40 000 ratnih vojnih invalida.

Rukovodilac tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih civila RS Staša Košarac rekao je da Tužilaštvo i Sud BiH nemaju univerzalan pristup i stav o stradanju svih naroda u BiH.

“Zaposleni u Tužilaštvu i Sudu BiH, kao i u kantonalnim tužilaštvima, prije svega zadovoljavaju kriterijume koje su uspostavili međunarodna zajednica i “sarajevska politika”, a ne kriterijume univerzalnog pristupa žrtvama i ratnim zločincima u BiH”, naglasio je Košarac.

One je rekao da je dio međunarodne zajednice pronašao ljude u BiH da rade u njenom interesu, kao i u interesu bošnjačke strane i pojasnio da su to “ikebane sarajevskih politika”.

“Ulagaćemo napore da pitanje procesuiranja odgovornih za ratne zločine izvedemo iz konteksta politike i da ono dobije karakter univerzalnosti. Trudićemo se da prenesemo nadležnost na tužilaštva i sudove iz RS da procesuiraju Bošnjake koji su činili ratne zločine nad Srbima”, istakao je Košarac.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments