Prijemni ispit polagalo šest hiljada kandidata

0

Više od šest hiljada budućih brucoša juče je polagalo prijemne ispite na javnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj. Upisna groznica juče se najviše osjećala na fakultetima društvenih nauka, gdje su bile i najveće gužve. Prema riječima rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitra Novakovića ove godine se prijavilo znatno više kandidata u odnosu na prošlu godinu.

– Najviše zainteresovanih bilo je za Filozofski fakultet na koji i najviše i prima studenata, jer ima desetak studijskih programa. Na ovom fakultetu već je popunjeno pola studijskih programa. Zatim slijede Pedagoški i Ekonomski fakulteti u Brčkom i Palama – istakao je Novaković.

Prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Banjoj Luci takođe je rekao da je veće interesovanje ove godine u odnosu na lani.

– Najslabije interesovanje je na Prirodno-matematičkom fakultetu, gdje su na Studijskom odsjeku Fizika ove godine prijavljena samo tri kandidata a na Hemiji samo deset kandidata – naglasio je Jokanović.

Dodao je da na studijskim programima mašinskog, elektrotehničkog i građevinskog inženjerstva takođe nije prijavljeno ni blizu studenata koliko se priželjkuje.

– Najtraženiji su i dalje ekonomija i pravo, mada, kada se gleda procentualno, najviše interesovanja je za Filozofski fakultet, za studijski program Razredne nastave, gdje je dva i po puta veći broj prijavljenih od broja koji je planiran – kazao je Jokanović.

Prijemni ispiti su održani juče i na Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo i Fakultetu za proizvodnju i menayment u Trebinju, dok će na Akademiji likovnih umjetnosti prijemni ispit trajati i naredna dva dana.

Vanja Mugoša iz Podgorice kaže da nije slučajno što se opredijelila da konkuriše za trebinjsku Akademiju likovnih umjetnosti.

– Veliki broj mojih zemljaka u Trebinju je završio Akademiju, ja prvo treba da je upišem a poslije će nastupiti najvažniji dio moje studentske misije – kaže sa osmijehom na licu Vanja.

Dragan Popović takođe je izrazio nadu da će se upisati na Visoku školu za turizam i hotelijerstvo.

Rezultati prvog upisnog roka biće objavljeni do 8. jula do 14 časova, dok će se upis primljenih kandidata obavljati od 10. do 17. jula.

Geodezija

Na studijskom programu Geodezije ove godine je znatno povoljnija situacija jer je ovaj studijski program podržan od strane Vlade RS, a na tržištu rada trenutno je potražnja za stručnjacima iz ove oblasti – kazao je Simo Jokanović. Na ovom odsjeku se prijavilo 125 a planiran je upis 50 studenata.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare