Na Vidovdan održana deseta „Konferencija beba“

0

Pod sloganom „Ljepša Srpska – brojnija Srpska“ proteklog vikenda je u 12 gradova Srpske održana tradicionalna manifestacija „Konferencija beba“. Na gradskim trgovima i parkovima širom RS okupio se veliki broj roditelja i beba a po gradovima su birana „tročlana predsjedništva beba“. Ministar porodice, omladine i sporta u Vladi RS Proko Dragosavljević istakao je u Banjoj Luci da je cilj manifestacije upoznavanje javnosti sa nepovoljnom demografskom slikom.

– U Srpskoj trebamo slati poruku da treba da se rađa što više beba jer samo tako možemo posticati natalitet. Na ovaj način iskazujemo brigu za djecu i porodicu, promovišemo odgovorno roditeljstvo te podržimo mlade ljude u njihovim nastojanjima da planiraju i osnivaju svoje porodice – naglasio je Dragosavljević.

Na Palama, mjestu gdje je „Konferencija beba“ održana po deseti put, okupilo se 173 mališana uzrasta do dvije godine.  Za predsjednika Predsjedništva beba izabrana je Ivana Kusmuk koja je na dan manifestacije imala svega dva dana, a u članstvo su ušli i Miloš Furtula i Nikola Čvoro koji su rođeni 12. juna ove godine.

U banjolučkom parku „Mladen Stojanović“ izabrano je Predsjedništvo a u njega su ušli najmlađa beba manifestacije  dvomjesečni Marko Škrbo, najstarija beba smotre jednogodišnji Ivan Cvišić i Katarina Ratković koja ima najviše braće i sestara – ukupno devet.

– Ovo je najljepša konferencija na kojoj sam ikada bio. U Republici Srpskoj treba sve da uradimo da se poboljša natalitet jer su djeca naše najveće blago – rekao je gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović.

Na prnjavorskom centralnom gradskom trgu okupilo se 56 beba, a u Predsjedništvo su izabrani Nemanja Stojaković, rođen prije šest dana, jednogodišnji Danijel Mačinović i Milana Tubaković sa najviše braće i sestra.  

„Konferencija beba“ održana je još u Foči, Novom Gradu, Bijeljini, Prijedoru, Rogatici i Mrkonjić Gradu.

Ova manifestacija koja je dio kampanje „Porodica za 5“ provedena je u okviru implementacije Strategije za razvoj porodice u organizaciji Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

(Glas Srpske/palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare