Prijem povodom jubileja

0

ISTOČNO SARAJEVO – NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj organizovao je danas u Istočnom Sarajevu svečani ručak za NJegovu svetost patrijarha srpskog Irineja, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve /SPC/, predstavnike Katoličke crkve i Jevrejske zajednice u BiH, te predstavnike političkog i javnog života iz Republike Srpske.


Mitropolit dabrobosanski Nikolaj svečanost je upriličio povodom obilježavanja jubileja 60 godina monaškog i 40 godina arhijerejskog služenja u SPC.

Patrijarh srpski Irinej, kojem je vladika Nikolaj poklonio arhijerejsku odeždu, izrazio je zadovoljstvo što mitropolit dabrobosanski proslavlja ove jubileje, jer su prijatelji i poznaju se iz mladih dana kada su se zajedno školovali.

Patrijrh Irinej izrazio je zadovoljstvo i zbog toga što je imao priliku da prisustvuje ovoj svečanosti vladike Nikolaja, izrazivši žaljenje što joj nisu prisustvovali i predstavnici Islamske zajednice u BiH “koji su naša braća”.

“Dosta je bilo rata i mržnje. Vrijeme je da se okrenemo miru i ljubavi”, poručio je patrijarh Irinej, dodajući da je mitropolit Nikolaj dosta učinio na pomirenju u BiH.

Vladiki Nikolaju velike jubileje čestitao je direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske Jovo Turanjanin, izaslanik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović.

“Ponosan sam da sam imao Vašu podršku za posao kojim sam se bavio”, istakao je Turanjanin koji je mitropolitu Nikolaju poklonio pozlaćeno Jevanđelje.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za vjere Mileta Radojević zahvalio je mitropolitu Nikolaju za sve žrtve koje je podnio zajedno sa svojim narodom “u ovom teškom i smutnom vremenu”.

“I on i njegovo sveštenstvo preživjeli su teško vrijeme”, rekao je Radojević, koji je mitropolitu dabrobosanskom uručio prigodan poklon.

U ime sveštenstva i monaštva Mitropolije dabrobosanske, vladiki Nikolaju jubileje je čestitao protojerej stavrofor Ranko Bilinac, koji je istakao da su od mitropolita naučili kako se pristupa poslu i kako se čovjek cijelim svojim bićem stavlja u službu Crkve i svog naroda.

“Jer, Vaš rad i misija svojstveni su samo velikim i darovitim ljudima koji svojim sposobnostima i duhovnošću svuda stvaraju atmosferu optimizma i povjerenja u stvarne vrijednosti života”, naglasio je Bilinac.

On je naveo da se mitropolit Nikolaj prihvatio svete i apostolske službe u teškom vremenu kada je u Mitropoliji dabrobosanskoj i cijeloj pomjesnoj Crkvi postojala velika duhovna opustošenost i problemi i izazovi.

Bilinac je dodao da je vladika Nikolaj preuzeo Eparhiju dabrobosansku u najsudbonosnijem trenutku po srpski narod, Crkvu i sveštenstvo, 1992. godine, “u strašnom vihoru rata, kada se zlo pomiješalo sa čovjekovom dušom i kad je srpskom narodu preko Drine zaprijetila opasnost od potpunog uništenja”.

On je naglasio da je mitropolit Nikolaj uvijek, pa i u posljednjem ratu, na svaku mržnju odgovarao ljubavlju, te da je njegova ogromna životna energija davala sveštenstvu veliku moralnu obavezu da ne klone duhom i da izdrži u svim ratnim teškoćama.

Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac, gdje je u ratnom periodu bilo izmješteno sjedište Mitropolije dabrobosanske, istakao je da mitropolit Nikolaj već više od pola vijeka sa svojim narodom i Pravoslavnom crkvom služi Gospodu, obnavlja porušene crkve, podiže i osvećuje nove bogomolje, podiže nivo tolerancije i razumijevanja među narodima, te živi u duhu Božijih zakona.

On je naglasio da je mitropolit Nikolaj u poratnom vremenu više od bilo kog duhovnika uradio na pomirenju naroda u BiH, te podsjetio na njegovu ulogu u Međureligijskom vijeću BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments