Prijedlog Vladi da donese odluku o izgradnji novog objekta bolnice

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je danas da će predložiti Vladi Srpske, čija bi sjednica trebalo da bude održana krajem sedmice, da donese odluku o izgradnji novog objekta Bolnice Istočno Sarajevo.
Bogdanić je, nakon sastanka sa predstavnicima grada Istočno Sarajevo, opština u njegovom sastavu, sindikata i direktorom Bolnice Istočno Sarajevo Goranom Todorovićem, rekao novinarima da će ova zdravstvena ustanova imati identična odjeljenja i organizacionu šemu kao sve bolnice u Srpskoj.

Na sastanku je rečeno da su grad Istočno Sarajevo i opštine u njegovom sastavu spremni da finansijski podrže ovaj projekat.

Bogdanić je rekao da su svi posvećeni da ovaj dio Republike Srpske ima adekvatnu zdravstvenu ustanovu i da će svi zajedno učiniti sve da nova bolnica bude izgrađena, da bude dodatno opremljena i da se posebna pažnja posveti ljudskom resursu.

Ako model izgradnje bolnice bude išao ka komercijalnom zaduživanju grada i opština, kaže Bogdanić, to će biti velika stvar i odricanje.

Bogdanić je rekao novinarima nakon sastanka da su gradonačelnik i opštine u sastavu grada Istočno Sarajevo spremni da zajedno učestvuju u tome da novi bolnički objekat bude izgrađen na lokaciji postojeće, a gdje se trenutno vrši dogradnja i rekonstrukcija 4.000 metara kvadratnih.

„Tu bi bio izgrađen objekat od 8.000 kvadrata i rekonstruisani postojeći“, rekao je Bogdanić.

Navodeći da su evidentni problemi u Bolnici Istočno Sarajevo, Bogdanić je rekao da će do kraja mjeseca biti pronađen način da se obezbijede sredstva za isplatu plate, koja zaostaje već duži niz godina i da zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi budu u istoj situaciji kao i u drugim bolnicama.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija rekao je da je na sastanku zaključeno da u narednih pet dana radna grupa, koju, osim njega, čine direktor Bolnice i ministar zdravlja, sačini akcioni plan koji će definisati način rješavanja problema u Bolnici Istočno Sarajevo.

„Plan treba da sadrži dinamiku i rokove aktivnosti koje treba da se dese u narednom periodu“, rekao je Samardžija i dodao da je zaključeno da treba krenuti sa aktivnostima izgradnje novog objekta Bolnice i da se u narednih nekoliko dana pokuša na sjednici Vlade Srpske donijeti odluka o tome.

Kada je riječ o finansiranju izgradnje novog objekta Bolnice, Samardžija kaže da postoje dva prijedloga, od kojih je jedan kredit „Koreja 4“, a, ukoliko on ne prođe, da se ide na komercijalno zaduženje, gdje bi grad Istočno Sarajevo uzeo učešća u finansiranju projekta.

„Osim problema sa kojima se suočavamao, mi smatramo da nemamo važnije stvari i većeg prioriteta od gradnje novog objekta Bolnice u Istočnom Sarajevu“, rekao je Samardžija.

On je dodao da je danas dogovoreno da do kraja septembra zaposlenima u ovoj bolnici bude isplaćena zaostala plata i da će time biti dovedeni u isti položaj sa ostalim zaposlenim u zdravstvenim ustanovama.

Samardžija kaže da je jedan od zaključaka da se sa Fondom zdravstvene zaštite još jedno sagleda situacija u Bolnici Istočno Sarajevo kako bi se došlo do dodatnih prihoda i uspješnijeg i boljeg funkcionisanja ove zdravstvene ustanove.

On je rekao da je od svih zaposlenih u Bolnici Istočno Sarajevo zatraženo da daju svoj doprinos poboljšanju uslova rada, te dodao da će biti nastavljena sertifikacija ove zdravstvene ustanove, što je i zakonska obaveza.

„Grad Istočno Sarajevo će aktivno učestvovati u radu ove radne grupe i obezbijediti sredstva koja na realan način budu procjenjena i zatražena“, poručio je Samardžija.

Odgovarajući na pitanje novinara da li Bolnica ima potrebne citostatike, direktor ove zdravstvene ustanove Goran Todorović kaže da se citostatici nabavljaju preko Fonda zdravstvenog osiguranja i da ono čega ima na lageru to ima i Bolnica, kao i sve ostale u Srpskoj, a ono što nedostaje nema nijedna.

U slučaju kupovine ovog lijeka, kaže Todorović, Fond refundira troškove osiguranicima ili bolnice razmijene lijekove.

Todorović je naglasio da je i ove godine u Bolnici Istočno Sarajevo urađen isti broj laboratorijskih analiza, kao i u prethodnoj i da ne zaostaje za drugim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

On je rekao da ni u jednoj bolnici ne mogu biti urađene sve analize odmah, ponekad se desi da nešto nema dan-dva, ali nema posebne nestašice i u većini slučajeva nema potrebe da pacijenti idu u privatne laboratorije.

Predsjednik Unije sindikata u Bolnici Istočno Sarajevo i član Glavnog odbora Sindikata doktora Republike Srpske Tanja Jovičić pozdravila je današnji sastanak i podržala zaključke u nadi da će dinamika rješavanja problema biti onakva kako je danas dogovorena.

Ona kaže da puno nade polaže u radnu grapu koja će pet dana raditi na akcionom planu za sanaciju Bolnice Istočno Sarajevo i da očekuje konkretne rezultate.

„Nećemo praviti naše informativne zborove i sačekaćemo da vidimo šta će ovaj tim da uradi. Očekujemo da će Vlada Republike Srpske da donese odluku o gradnji novog objekta Bolnice“, rekla je Jovičićeva i dodala da radnici žele da daju konstruktivan doprinos rješavanju ove situacije.

Ona kaže da je radnicima obećano da će do kraja mjeseca dobiti zaostalu platu, a onda redovnom dinamikom isplate i sljedeću, kao i da će biti pregovarano o plaćanju naknada za prevoz i ostalih doprinosa.

„Treba da radimo zajedno i konstruktivno“, rekla je Jovičićeva.

Današnjem sastanku prisustvovali su načelnici opština Sokolac Milovan Bjelica, Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić i Istočna Ilidža Predrag Kovač, kao i narodni poslanici Sonja Jovićević Karadžić, Miroslav Brčkalo i Marinko Božović.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare