Prijedlog projekta za Udruženje „Sunce“

0

Dok sjedim u parku kod „Pahuljice“, pogled mi je često usmjeren prema objektu Udruženja „Sunce“. Razmišljam o količini ljubavi koja je prisutna u toj ustanovi kao i požrtvovanosti roditelja u borbi da svojoj djeci omoguće što bolje uslove za rad i igru.

Vjerovatno se ne može ni zamisliti sa koliko su se problema u životu ti roditelji susreli, a opet su toliko snažni i sposobni, da tim našim dragim sugrađanima obezbijede adekvatne uslove da obogate njihovu svakodnevnicu. Kao građanin Pala sam ponosan što imamo objekat takvog tipa u srcu Pala i što imam takve roditelje za sugrađane.

Takođe se često pitam, kako im naša lokalna zajednica može pripomoći u toj njihovoj borbi. Pretpostavljam su im finansije najveći problem pa sam se nekako fokusirao na taj vid pomoći. U suštini je najidealnije ako se uspostavi mehanizam samoodrživog finansiranja. Pošto već znam da su i oni fokusirani na tu stranu i da već imaju realizovanih ideja, iste treba i javno podržati.  Imao sam priliku da vidim čestitke i ostale ukrasne predmete iz njihove radinosti i oduševljen sam količinom dara za umjetnost i umijeća koja krasi te naše mlade umjetnike.

Sa druge strane, naše javne ustanove i Opština, često dijele reklamne materijale pri susretu sa poslovnim partnerima, a pogotovu za Božićne i novogodišnje praznike (kao i ostala privatne firme, hoteli i sl. koji djeluju na teritoriji opštine Pale). Nije potrebna neka ogromna mudrost da se saberu dva i dva, pa da se pokrene incijativa za jedan budući projekat u kojem bi učestvovali svi zainteresovani poslovni subjekti kao i javne ustanove sa teritorije Pala.

Projekat bi se sastojao u kreiranju univerzalnog promotivnog materijala od strane Udruženja „Sunce“ (čestitke, suveniri, kalendari i sl.), a koji bi imao obilježja karakteristična za pojedine firme ili obilježja Pala ako se radi o javnim ustanovama.

Ne sumnjam da bi umjetnici koji žive i rade na Palama bili spremni dati svoj doprinos u kreiranju takvog materijala, a koji bi bio prilagođen da se može uraditi u radionici Udruženja „Sunce“. Takav materijal bi poslovni ljudi i javne ustanove kasnije kupovale od udruženja (ne mora sav promotivni materijal biti kupljen od udruženja, ali bar jedan odgovarajući procenat da bi projekat bio održiv i u skladu sa njihovim mogućnostima). Sav taj materijal bi imao i logo Udruženja „Sunce“ kao i napomenu da je vlasnik tog promotivnog materijala učesnik podrške pomenutom projektu.

Siguran sam da bi svaki poslovni partner, koji dobije taj unikatan dar, bio svjestan da su ga uradile vješte ruke člana Udruženja i da je kupovinom istog, njegov saradnik pomogao tom Udruženju. Čestitke i ostali materijal bi bili dostupni za kupovinu i ostalim građanima koji žele da podrže projekat. Sličan projekat ima SOS Kinderdorf u podršci za djecu bez roditeljskog staranja.

Sam projekat bi dao veliki doprinos razvijanju humanosti u našoj lokalnoj zajednici, a svaki humani gest je odličan melem u borbi protiv pošati melanholije i pesimizma koji nas često okružuju. Pišem ovaj tekst kao diskusiju jer je otvoren za ideje svake vrste, a koje bi bile od pomoći ovom projektu ili da izrazite slaganje ili neslaganje sa istom.

Diskusiju osnovao: Građanin Pala

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare