Prijedlog da u novom parku budu biste devet srpskih velikana

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić danas je skupštinskoj Komisiji za određivanje naziva ulica, trgova i naseljenih mjesta uputio prijedlog da novi gradski park u izgradnji bude nazvan Park velikana, u kojem bi se nalazile biste devet značajnih Srba.

„Imajući u vidu da se govorilo o velikom broju ličnosti jer je naša istorija prepuna ljudi koji su zadužili narod, iskoristio sam priliku da predložim da se uz naziv Park velikana postave i biste devet zaslužnih Srba iz naše dalje i novije istorije“, rekao je Ćosić novinarima.

Prema njegovim riječima, trebalo bi da budu postavljene biste prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save, patrijarha Pavla, vojvode Stepe Stepanovića, Stake Skenderove, pjesnika Jovana Dučića i Alekse Šantića, te pilota Stevana Popova, koji je početkom rata letovima iz Sarajeva za Beograd za mjesec dana prevezao 40.000 građana.

U novom parku bi bile postavljene biste i komandanta „Bijelih vukova“ Srđana Kneževića, te nedavno preminulog srpskog ljekara i humaniste Miodraga Lazića.

Ćosić je dodao da će prostor u parku, koji će se prostirati na 12.500 metara kvadratnih, biti ostavljen za još dvije biste koje su razervisane za najznačajnije ličnosti iz perioda od 1992. do 1995. godine.

„Očuvanjem postojećih spomenika i gradnjom novih pojačavamo naš nacionalni osjećaj i našu kulturu i time nikoga ne ugrožavamo“, poručio je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Ćosić je naglasio da bi park, ukupne vrijednosti radova oko 900.000 KM, trebao da bude završen do kraja oktobra.

„Radovi su odmakli, a neki dijelovi su u završnoj fazi. Radi se o fudbalskom igralištu sa vještačkom travom i pripadajućim tribinama, centralnom prostoru sa mjestima za odmor i fontanom, popločanim pješačkim stazama, dva mini-igrališta sa spravama i igralištima za basket i odbojku na pijesku“, napomenuo je Ćosić.

On je dodao da je u avgustu raspisan tender za novu LED rasvjetu, dok će u septembru biti objavljen i tender za ozelenjavanje parka.

„Vrijednost do sada ugovorenih radova je 660.000 KM, bez vodovodne i kanalizacione mreže, koja je koštala oko 100.000 KM, dok će za LED rasvjetu biti izdvojeno 80.000 KM plus PDV, a za ozelenjavanje oko 50.000 KM plus PDV“, precizirao je Ćosić.

(www.palelive.com / Srna)

 

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare