Prijavljeno pet slučajeva nasilja u porodici

0

SOKOLAC – Na području opštine Sokolac od početka godine evidentirano je pet slučajeva nasilja u porodici, što je za tri prijave manje nego lani, izjavila je Srni vršilac dužnosti direktora lokalnog Centra za socijalni rad Snježana Bašević.

Ona je navela da su u četiri slučaja žrtve nasilja bile žene, a u jednom dijete, te da je u dva slučaja izrečena hitna mjera zaštite, obavezno liječenje od zavisnosti od alkohola u trajanju od 30 dana za dva učinioca nasilja.

Baševićeva je rekla da su u dva slučaja izrečene mjere zabrane približavanja žrtvi na 200 metara u trajanju od 30 dana, a u jednom hitna mjera udaljenje iz stana/kuće u kojem živi učinilac.

Ona je podsjetila da je u prošloj godini prijavljeno osam slučajeva nasilja u porodici.

Prema njenim riječima, u skladu sa Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici postoje hitne mjere zaštite i zaštitne mjere.

„Saradnja sa policijom je izvanredna i u slučajevima prijave nasilja u porodici – žrtva odmah bude zaštićena, te sud brzo izriče hitnu mjeru“, rekla je Baševićeva.

Baševićeva je naglasila da odmah nakon prijave nasilja u porodici nadležni policijski službenici obavijeste Centar za socijalni rad, koji neposredno pruža socijalnu zaštitu i psihosocijalnu pomoć žrtvi i preduzima mjere iz svoje nadležnosti.

Ona je navela da je Centar oformio Stručni tim, koji čine predstavnici ove i drugih ustanova, lokalne samouprave, policije, nevladinih organizacija i stručnjaka koji se bave pitanjem porodice i nasilja u porodici.

„Stručni tim je formiran radi utvrđivanja plana pomoći žrtvi i koordinacije aktivnosti u procesu pomoći žrtvi u skladu sa njenim potrebama i izborom“, istakla je Baševićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare